Artikel laten voorlezen

Twintig jaar geleden konden aandelenbeleggers goedkoop in technologiewaarden investeren, w.o. in het aandeel Apple.

Apple Inc. (AAPL) op maandbasis (log-schaal) + relatieve sterkte t.o.v. Nasdaq-100 index

De Nasdaq-100 sloot op 26 september 2002 op 873,74 en noteert nu rond 11.210. Dat is een stijging van bijna 1190% in twintig jaar tijd. Het aandeel Apple Inc. (AAPL) sloot op 26 september 2002 op $ 0,2625 en noteerde zojuist $145,85. Dat is een stijging van ruim 55.000 procent! De relatieve sterkte analyse (zie RS-lijn Apple/Nasdaq-100) toont een stijgende lijn met deze maand september een nieuw hoogtepunt. Dit duidt erop dat aandeelhouders Apple Inc. outperformance realiseren ten opzichte van Nasdaq-100 index. Positief feit voor langetermijnbeleggers is de actuele notering boven de decennialange stijgende steunlijn. Momenten van zwakte bieden boven deze stijgende trendlijn dan ook relatief aantrekkelijke koopmomenten.

Apple Inc. op weekbasis vanaf januari 2020 (log-schaal) + relatieve sterkte t.o.v. Nasdaq-100 index

In de afgelopen 12 maanden beweegt de beursnotering van Apple Inc. (AAPL) in een rusteloze slingerbeweging tussen ca. $ 130 (= juni 2022) en $ 175 – $ 180. De aandelenindices in Wall Street zijn sinds begin dit jaar een dalende trend gestart, maar de beurskoers van Apple Inc. heeft betrekkelijk weinig last. Vorige maand nog werd een hoogste notering rond $ 176 opgemaakt nabij de eerdere recordniveaus dit jaar. Actief aan- en verkopen in een negatief beurssentiment heeft alleen zin in aandelen die relatief sterk presteren. Dit laatste is in 2022 van toepassing in Apple. Bij de opmaak van deze blog wordt een stijgende steunlijn getest rond $ 145. Mocht deze steun sneuvelen dan ligt een volgende steun rond $ 130.

Apple Inc. op dagbasis in de afgelopen 12 maanden + relatieve sterkte t.o.v. Nasdaq 100 index

De koersdaling vandaag in het aandeel Apple Inc. (AAPL) is een waarschuwing aan Wall Street. Dat wil zeggen, in een ‘bear’markt sneuvelen doorgaans eerst de soldaten en pas in een later stadium de generaals. Naarmate meer aandelenkoersen onderuitgaan, zal de druk op de machtige ‘large caps’ toenemen. Het is niet ondenkbaar dat het moeizame koersverloop van het aandeel Apple Inc. dit jaar een voorbode is van een vorm van capitulatie. Er zijn immers drie duidelijke toppen op een rij tot stand gekomen, hetgeen een topvormingsproces kwalificeert in het technische patronenboek. Waar aandelenbeleggers Apple Inc. nu vooral op moeten letten is de stijgende trend in de relatieve sterkte ten opzichte van de Nasdaq-100 index. Mocht hierin een trendbreuk optreden, dan zal ook het aandeel Apple Inc. onder vuur komen te liggen in een fase van overgave aan de verkopers.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart