Artikel laten voorlezen

Het is onrustig in Chinese steden. China moet de G20 te vriend houden (en omgekeerd). De grafieken tonen enige hoop.

SHANGHAI & SHENZHEN COMPOSITE op weekbasis vanaf 2001

SHANGHAI & SHENZHEN COMPOSITE op weekbasis vanaf 2001

De Shanghai & Shenzhen Composite index vertoont in de afgelopen twee decennia imponerende koersrallies, maar achteraf bezien lijken de spectaculaire koersstijgingen opgepompte lucht in wat men als Chinese zeepbellen kan omschrijven. Toch is enige hoop voor de Chinese aandelenbeurs.

Er zit tussen de start van de zeepbelachtige koersstijgingen een verschil van ca. acht jaar. Zolang de meerjarige stijgende steunlijn langs de correctiebodems uit 2005, 2013 en 2018 als springplank dient (zie ook de correctiebodems begin 2020 en april dit jaar) kan de wereld China nog niet af serveren (lees: ‘afschrijven’) als economische macht. Het hoofdschouderpatroon suggereert daarentegen wel een kwade kans op teleurstellingen in Chinese aandelenbelangen. Let dus op die steunlijn.

iShares China Large Cap UCITS ETF (FXC) vanaf 2005 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

iShares China Large Cap UCITS ETF (FXC) vanaf 2005 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

De aandelentracker iShares China Large Cap UCITS ETF (FXC) kan na de koershalvering sinds begin 2021 een interessant beleggingsinstrument zijn voor hen die willen kopen tegen afbraakprijzen. De relatieve sterkte index (RSI) is recent oversold geraakt, hetgeen een voorwaarde is om tegen de dalende trend in te speculeren op (tijdelijk) koersherstel.

De ‘FXC’-ETF noteert zojuist bij € 71,50 alweer bijna 20% boven het dieptepunt (= eind oktober jl. € 59,71). Van belang voor de lange termijn is de correctiebodem van maart dit jaar bij € 76,73. Mogelijk nog belangrijker is de crashbodem in februari 2016 bij € 73,22. Onder deze genoemde twee correctiebodems blijven de langetermijnkoersrisico’s (richting € 46,90) sluimeren. De cruciale steun bevindt zich de komende tijd rond € 60.

ALIBABA GROUP ADR (BABA) op maandbasis vanaf september 2014 + relatieve sterkte index (RSI)

ALIBABA GROUP ADR (BABA) op maandbasis vanaf september 2014 + relatieve sterkte index (RSI)

Het aandeel Alibaba Group heeft de koerswinst van $ 57 in 2015 naar $ 319,32 in oktober 2020 in de afgelopen 24 maanden weer ingeleverd rond $ 58 vorige maand. Deze maand is sprake van koersherstel. De actuele notering rond $ 78,5 suggereert een succesvolle terugtest vorige maand van de paniekbodem in september 2015.

De relatieve sterkte index in de maanddata blijkt rond de kritische grenswaarde (= 30) getest. Het is meestal verstandig om na een forse of scherpe dalingsfase een (succesvolle) hertest van de correctiebodem af te wachten. In februari 2016 deed zich zo’n technische terugtest voor. Dit scenario kan zich in de komende maanden opnieuw voordoen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart