De maand oktober lijkt alle zorgen van zich af te schudden, maar net als je dat denkt, dan…

Dow Jones Industrial Average in 1929

Index Dow Jones in 1929 | Technische Analyse

De generatie aandelenbeleggers die de beurskrach van 1929 zich nog ‘als de dag van gisteren’ zullen herinneren, is aan de huidige groep marktparticipanten ontglipt. Grafieken kunnen de boodschap van de late fase van de ‘roaring twenties’ evenwel nog luid en duidelijk overbrengen. In de eerste helft van 1929 bewoog de Dow Jones Industrial Average per saldo zijwaarts. Eind juni 1929 gaf de opwaartse uitbraak boven de weerstandlijn van de tradingrange een koopsignaal. In de tweede helft van september 1929 werd een stijgende steunlijn neerwaarts gepasseerd. De daling onder genoemde weerstandlijn waarschuwde, in combinatie met de lagere top in oktober, voor gebrek aan vraag. Het voorspelde niet de beurskrach, maar het toonde wel een ernstig verzwakt marktgedrag.

Dow Jones Industrial Average in 1987

Technische Analyse | Index Dow Jones in 1987

De beleggers die in Wall Street in 1987 verantwoordelijk geacht mochten worden voor de aan- en verkoopbeslissingen in de 30 aandelen in de Dow Jones Industrial Average hebben waarschijnlijk de beurskrach van 1929 niet zelf meegemaakt. Toch werd in het weekend na de optie-expiratie van 16 oktober 1987 door de New York Times verwezen naar marktgedrag vergelijkbaar aan de grote glijvlucht in oktober en november 1929. De meest opvallende gelijkenis deed zich echter voor op 19 oktober 1987. In januari 1987 werd overigens al in ‘The Atlantic Journal’ gehint op de crashrisico’s in Wall Street. Toch blijkt uit de snel- en felheid van de daling in oktober 1987 dat de markt zich toch liet verrassen.

Dow Jones Industrial Average vanaf oktober 2020

Technische analyse | Dow Jones index oktober 2020

In 1987 werd de plotselinge koersval van ruim 22% volgens sommigen veroorzaakt door computers die automatische verkooporders. Het doorbreken van kritische grenzen zou een kettingreactie in de verkoopdruk hebben veroorzaakt. Kan zoiets opnieuw gebeuren? De technische analyse stelt zich op als onderzoeker van marktpsychologie. Indien de markt denkt of vermoedt dat een herhaling mogelijk is, dan zal de markt hierop waarschijnlijk voorsorteren. En dat zou vervolgens sporen in het koersgedrag van de Dow Jones Industrial Average moeten nalaten. De technische analyse schiet te hulp met trendlijnen, steun- en weerstandniveaus. Een terugkeer tussen de twee horizontale steun- en weerstandniveaus zou best wat aandacht kunnen gebruiken.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart