Artikel laten voorlezen

Financiële markten vertellen via koersgrafieken hoe er gehandeld (lees: écht(!) gedacht) wordt en wat de richting gaat worden.

S&P 500 index afgelopen 12 maanden op uurbasis

S&P 500 index afgelopen 12 maanden op uurbasis

Aandelenindices, zoals de S&P 500 index, weerspiegelen het beurssentiment. De charttechnische analyse registreert via een dalende weerstandlijn langs de koerstoppen van januari en maart dit jaar waar aanbod is te verwachten. Actieve beleggers en algoritmen gedreven handelssystemen zijn hierop bedacht en kunnen de functie van de trendlijn bevestigen en versterken.

Onder 4.300 moeten beleggers in S&P 500 afgeleide beleggingsinstrumenten voorzichtig zijn. Dat geldt in het bijzonder bij doorzettende zwakte onder de oranjegekleurde horizontale trendlijn rond 4.160 die in maart dit jaar voor vraag zorgde en daarna voor terugkerend aanbod in juni. Naar verwachting zal na afloop van de Jackson Hole bijeenkomst deze week duidelijk worden of het ‘erop of eronder’ gaat worden.

iShares 20yr Treasury Bond ETF (TLT) vanaf augustus 2021

iShares 20yr Treasury Bond ETF (TLT) vanaf augustus 2021

Uit het dalende trendkanaal in de koersontwikkeling van iShares 20yr Treasury Bond ETF (TLT) kan worden afgeleid dat langlopende obligaties uitgegeven door de Amerikaanse overheid per saldo worden aangeboden. Deze vlucht uit de veilig gewaande Amerikaanse staatsobligaties wijst ook een vorm van wantrouwen. Anders gezegd, toenemende risico’s moeten worden gecompenseerd en dus is de stijgende Amerikaanse lange rente een vorm van vergoeding voor waardeverlies van het schuldpapier.

Veel hangt af van het vertrouwen in de centrale bankiers. Het vertrouwen in de monetaire overheden wordt momenteel stevig op de proef gesteld, zo blijkt uit de terugkerende verkoopdruk in de TLT-obligatietracker.

S&P 500 index afgezet tegen de Amerikaanse 10-jaars rente vanaf eind 1970

S&P 500 index afgezet tegen de Amerikaanse 10-jaars rente vanaf eind 1970

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft in de afgelopen veertig jaar de wind in de zeilen gehad door een decennialange dalende kapitaalmarktrente. De kostprijs van geld, ook wel vertaald naar risico’s van geldontwaarding (= inflatie), en het marktgedrag van het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijfsleven zijn dan ook een interessant onderwerp van technische studie.

De relatieve sterktegrafiek van de S&P 500 index afgezet tegen de Amerikaanse 10-jaars rente toont vanaf 1982 een stijgend trendkanaal, waarvan de onderkant nu wordt getest. Een trendbreuk zou waarschuwen voor een grote verandering in het Amerikaanse bedrijfsleven. Wellicht is het een goed idee om nu minimaal wekelijks de ratio op ruitjespapier bij te gaan houden. De inzichten die hiermee worden verkregen zouden weleens heel waardevol kunnen blijken.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart