Artikel laten voorlezen

Mijnbouwaandelen delven het onderspit. De waarde van een staalconcern smelt weg. Hoofdpijn in een bankaandeel.

BHP Group Ltd. (BPP) notering in US dollar

BHP Group Ltd. (BPP) notering in US dollar

Aandelenbeleggers en beursexperts hebben er nog altijd vertrouwen in dat eind 2022 de aandelen-indices hoger zullen staan dan aan het einde van de eerste helft van dit jaar. De beurskoersen van de cyclische basismaterialensector (niet getoond) hebben sinds begin vorige maand opeens sterk last van verkoopdruk.

Optimisten zien in de koersgrafiek van BHP Group (BHP) vanaf maart vorig jaar tot eind mei dit jaar een omgekeerd hoofdschouderpatroon. Een opwaartse uitbraak bleef echter uit en de recente koersontwikkeling toont nu opmerkelijke zwakte via de daling onder een stijgende steunlijn. Deze verzwakking waarschuwt de optimisten voor een neerwaartse trendwijziging.

ArcelorMittal vanaf juli 2017

Aandeel ARCELORMITTAL vanaf juli 2017

Een weerstand is een weerstand totdat het tegendeel blijkt. Datzelfde geldt voor een steun. Beleggers in het aandeel ArcelorMittal hebben in de afgelopen twee jaar geweldig geprofiteerd van koersstijgingen. Passief winsten laten oplopen bleek lucratief. In de afgelopen 12 maanden moest er actief gekocht en verkocht worden tussen ca. € 24 en € 31. Maar sinds kort blijkt de steun rond € 24 gesneuveld. Dat betekent in het algemeen dat een opleving naar € 24 zal worden aangegrepen door traders om hun gekochte posities ‘break even’ van de hand te doen.

De grafiek toont nu hetzelfde beeld als in oktober 2018. Dit wijst op een slinkend vertrouwen. Uitzicht op hogere koersniveaus verdwijnt zodra de beurskoers onder het recente dieptepunt wegsmelt.

BNP Paribas vanaf 2017 + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe Banks sector (SX7P)

Aandeel BNP Paribas vanaf 2017

Er valt het nodige te melden over de fundamenteel economische factoren die voor Europa van belang zijn sinds landen als Italië steeds duurder uit zijn om hun staatschuld te financieren. De Franse minister van financiën (Bruno Le Maire) kondigde op 27 juni jongstleden ‘alarmfase 1’ af met betrekking tot de stijging van de Franse schuldenlast. Of dit van invloed is op het vertrouwen in o.a. de Europese banken wordt mogelijk beantwoord door het koersverloop van het aandeel BNP Paribas.

Een trendbreuk onder de meerjarige stijgende steunlijn en relatieve verzwakking van BNP Paribas binnen de Europese banksector zou – gelet op de aanblik van het hoofdschouderpatroon – iedere belegger ook minimaal in een staat van ‘alarmfase 1’ moeten brengen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart