Artikel laten voorlezen

Indien aan koersgrafieken voorspellingskracht wordt toegedicht, dan moet de chipindustrie zich ernstig zorgen maken.

iShares MSCI Taiwan ETF (ITWN) vanaf oktober 2019

iShares MSCI Taiwan ETF (ITWN) vanaf oktober 2019

De landentracker iShares MSCI Taiwan UCITS ETF (ITWN) waarschuwt voor een mogelijke crisis. Het is dit jaar iedereen wel duidelijk geworden dat er op wereldtoneel zich grote geopolitieke conflicten beginnen af te spelen. Er is een strijd gaande om de (economische) macht en veel hangt af van de grote belofte van deze eeuw…de technologische vernieuwingen. Verreweg de grootste positie in iShares MSCI Taiwan ETF wordt ingenomen door chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing (zie ook grafiek onder).

De koersgrafiek van de ITWN-ETF toont een voltooid hoofdschouderpatroon als gevolg van de daling onder de neklijn. Volgens de gangbare technische filosofie volgt meestal een kortstondige herstelpoging, waarna het toppatroon volledig omklapt. Wat de aanleiding ook moge zijn, het marktgedrag in de ITWN-ETF suggereert spoedig een snelle ineenstorting van de beurskoers

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) op maandbasis vanaf 1998 (log-schaal) + ROC(9)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) op maandbasis vanaf 1998 (log-schaal) + ROC(9)

Het aandeel Taiwan Semiconductor Manufactoring Corporation (TSM) bevindt zich op een zeer belangrijke steunlijn getrokken langs de koersbodems van 2009, 2015, 2019 en 2020. De grafiek op maandbasis toont nu nog een herstelbeweging, maar het is nog maar de vraag of de stijgende steunlijn het zal houden.

De procentuele voortschrijdende prijsverandering op basis van een 9-maands resultatenreeks toont nu een koersverlies van ca. 42%. Een vergelijkbare beweging werd een aantal keren gesignaleerd na de koerstop in het beursjaar 2000. Destijds kreeg de informatietechnologiesector wereldwijd te maken met verkoopdruk. Pas in 2003 werd de basis gelegd voor duurzamer herstel. Het is dus van belang om die stijgende meerjarige steunlijn nauwlettend te volgen gelet op het risico van repeterend marktgedrag.

ASML Holding op uurbasis vanaf eind juni 2022

ASML Holding op uurbasis vanaf eind juni 2022

Denken Nederlandse beleggers aan informatietechnologie en chips, dan komt het aandeel ASML Holding op het netvlies. De beurskoers van ASML Holding heeft dit jaar last van verkoopdruk, maar wordt af en toe ook gezocht door koopjesjagers. Voor de optimisten onder ons die denken dat de doemprognose voor TSM niet zo’n vaart zal lopen is een technisch bemoedigende ontwikkeling te bespeuren.

ASML Holding heeft het dalende trendkanaal van de laatste correctiefase in augustus en september aan de bovenkant verlaten. De klassieke terugtest van de dalende weerstandlijn is nu ingezet. Problemen kunnen ontstaan bij het vullen van het (oranje) ‘gap venster’ tussen € 442,60 en € 447,35. In die situatie valt de beurskoers terug onder de dalende weerstandlijn en dreigen de opwaartse ambities te mislukken.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart