Artikel laten voorlezen

Nu de S&P 500 index meer dan de helft van de koersdaling dit jaar heeft ingelopen krijgen aandelenbeleggers meer lef.

Lyxor Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (DJE)

Lyxor Dow Jones Industrial Average UCITS ETF


Onder technisch analisten is er ook na de oplopende beurskoersen vorige week in Wall Street verschil van inzicht omtrent de duurzaamheid van het Amerikaanse koersherstel. Wie een blik werpt op de hierboven getoonde aandelentracker (notering Euronext Parijs in euro’s) zal de opwaartse koersuitbraak boven de koerstoppen van de afgelopen 12 maanden in technische zin niet anders kunnen beoordelen als een positief signaal.

Sceptici onder technisch analisten wijzen echter op de overwaardering in de relatieve sterkte index (RSI). Een RSI-waardering boven 70 is meestal een teken dat de markt zichzelf vergallopeert. Er is een oplossing: a la hausse gaan met een stop loss onder het uitbraakniveau.

Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF (USTE) + relatieve sterkte t.o.v. Vanguard S&P 500 UCITS ETF + RSI(14)

Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF - relatieve sterkte tov Vanguard S&P 500 UCITS ETF

Aandelenbeleggers in de Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF (USTE) zien recent de beurswaarde sterker oplopen dan de beurswaarderingen in Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA). De (roze) relatieve sterkte (= formule beurskoersen aandelentrackers USTE / VUSA) heeft de weg naar boven weer gevonden en een dalende trendlijn in de RS-trend opwaarts doorbroken.

De enige kanttekening is de relatieve sterkte indicator die eind vorige week overgekocht bleek en het nieuwe hoogtepunt in de beurskoers niet kon volgen. Deze negatieve divergentie waarschuwt voor teveel enthousiasme. Wellicht is het raadzaam om kritisch op zoek te gaan naar individuele aandelen die relatief sterk presteren.

NASDAQ Inc. (NDAQ) + relatieve sterkte t.o.v. Nasdaq-100 index

NASDAQ Inc - relatieve sterkte Nasdaq-100 index

De Nasdaq Inc. is een Amerikaans bedrijf dat eigenaar is van o.a. de Nasdaq en enkele Europese effectenbeurzen. De beurskoers van Nasdaq Inc is dit jaar ook geraakt door de koerscorrecties in de aandelenmarkten, maar de dalende trend is inmiddels omgebogen naar boven. Het koersherstel gaat zelfs harder dan de opleving in de Nasdaq-100 index.

De (roze) relatieve sterkte (RS) is opwaarts uitgebroken boven de vorige RS-top vorig jaar. Dit feit voedt de speculatie omtrent een absolute hertest van de koerstoppen vorig jaar rond $ 210. Hiervoor bestaat nog een stijgingspotentieel van ca. 10%.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart