Oekraïne ligt zwaar onder vuur en in de valutawereld wordt de euro aangevallen.

EUR/USD op maandbasis vanaf 2007

EUR/USD op maandbasis vanaf 2007 | TA Loef

De invoering van de Europese munt in 1992 heeft een voorgeschiedenis. Het initiatief kwam van Frankrijk in de hoop meer invloed te krijgen op het monetaire beleid van de Deutsche Bundesbank. Het is misschien handig om de eurogeschiedenis te bestuderen, want het helpt wellicht om de toekomst van de euro beter te voorspellen. Natuurlijk spelen er meer factoren. Alle informatie zien we terug in het meerjarige trendkanaal van het valutapaar EUR/USD. Deze is nu dalend. Bij grote existentiële invloeden zou de euro fors op de proef gesteld kunnen worden in de komende jaren. In 2022 lijkt de ondergrens van de afgelopen 10 jaar rond  $ 1,05 vermoedelijk weer te zullen worden getest.

EUR/CHF op dagbasis vanaf 2021

EUR/CHF op dagbasis vanaf 2021 | TA Loef

In de technische analyse blog van 14 februari jongstleden werd gekeken naar Zwitserland met het oog op wat genoemd werd een ‘militair conflict’ in Europa. Media luisterden naar de Russische minister van Buitenlandse Zaken (Sergej Lavrov) over een kans op de crisis omtrent Oekraïne op diplomatieke wijze op te lossen. Vandaag weet iedereen wat die uitspraak waard was. De koersgrafiek van EUR/CHF had een andere boodschap uit te dragen. Aanwijzingen voor een neerwaartse versnellingsfase lag volgens de meerjarige trend meer in lijn der technische gedachten. Sterker nog, de analyse luidde: “Het zou niemand mogen verbazen wanneer het valutapaar EUR/CHF plotseling weer groot in het nieuws komt”.  De grafiek op dagbasis benadrukt deze verwachting.

NOVACYT vanaf 2017

EUR/AUD op weekbasis vanaf 2012 | TA Loef

De euro is jarenlang tegenover de Australische dollar in waarde gestegen. Opvallend in dit proces zijn de evenwijdig aan elkaar getekende stijgende steun- en weerstandlijnen die de positieve trend begeleidden. De uitgebroken oorlog in Oekraïne leidt tot grote zorgen in de wereld omtrent de beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen. Australië staat bij economen vooral bekend als exporteur van landbouw- en mijnbouwproducten. Nu er tekorten dreigen, zal de wereldwijde vraag extra verschuiven naar Australië. Dat verklaart vermoedelijk de meerjarige trendbreuk in EUR/AUD met als gevolg een verwachte beweging naar EUR/AUD 1,37.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart