Artikel laten voorlezen

Er rinkelt geen bodembel bij een dieptepunt of alarmbel bij een hoogtepunt in de AEX. Toch zijn er wel trendvolgende belletjes die afgaan.

AEX-index op dagbasis in 2022 + afgeleid MACD-histogram

AEX-index op dagbasis in 2022 + afgeleid MACD-histogram | TA Loef

In de basis van de technische analyse heeft Charles Dow eind 19e eeuw onderscheid gemaakt tussen rimpelingen, golven en de eb/vloed dynamiek in de bewegingen van beursindices. Met de intrede van computers zijn ingewikkelde formules bedacht, w.o. MACD indicator om de richting en de sterkte van de trend te bepalen. In de grafiek van de AEX-index op dagbasis dit jaar zijn de opwaartse en neerwaartse kruisingen in de MACD een soort belletje voor een trendwijziging. De lichtblauwe signaallijn meet het 9-daags exponentieel gemiddelde afgeleid van het verschil tussen de 12- en 26-daags exponentieel gemiddelden. Deze signaallaan draait nu omhoog. De verkoopdruk ebt dus even weg, maar trendvolgers moeten geduld hebben voor een bevestiging voor een opwaartse kruising van deze signaallijn boven het (rode) exponentieel gemiddelde.

AEX-index op weekbasis vanaf 2020 + afgeleid MACD-histogram

AEX-index op weekbasis vanaf 2020 + afgeleid MACD-histogram | TA Loef

De grijze staafjes in de koersgrafiek van de AEX-index weerspiegelen in de weekgrafiek noteren nog onder de ‘nul’lijn. Dat betekent dat de signaallijn nog onder de MACD-lijn op weekbasis noteert. De dalende hellingshoeken in de signaallijn en in de MAC wijzen op een dalende golfbeweging. Het koersherstel vandaag op dagbasis is dus duidelijk nog onvoldoende om voor trendvolgers in de AEX-index positiever te worden. Aandelenbeleggers zien feitelijk in de dagelijkse koersdata een opwaartse rimpeling binnen een nog dalende golfslag. Zwemmen tegen de stroom in is in de technische analyse vaak een vermoeiende en kostbare houding.

AEX-index op maandbasis vanaf 2005 + afgeleid MACD-histogram

AEX-index op maandbasis vanaf 2005 + afgeleid MACD-histogram | TA Loef

De langetermijn belegger met een focus op het wel en wee van de AEX-index kan de MACD-indicator ook als hulpmiddel gebruiken voor langetermijn actiever beleggingsbeleid. Het aantal koop- en verkoopsignalen is relatief schaars op maandbasis en zorgt zo voor meer rust. In het algemeen worden de grotere stijgende en dalende trends tijdig genoeg gesignaleerd om nog voldoende profijt van te hebben. De dalende hellingshoeken in de MACD en afgeleide MACD-signaallijn illustreren bij de actuele negatieve maandcandle een terugtrekkende beweging. Die beweging is waarschijnlijk niet zomaar voorbij. De boodschap is dan ook om een goede afweging te maken tussen beleggen en traden.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart