Alle ogen zijn (opnieuw) gericht op de uitkomsten van de monetaire vergadering van de Federal Reserve.

S&P 500 index op uurbasis vanaf 26 oktober 2021

S&P 500 index op uurbasis vanaf 26 oktober 2021 | TA Loef

Bij de opmaak van deze blog herstelt de Amerikaanse aandelenmarkt zich van de verkoopdruk in de eerste drie weken van dit jaar. “So January goes, so goes the Year” luidt een oud gezegde in Wall Street. De Fibonacci-retracements 38,2% , 50% en 61,8% tussen de top en bodem in de afgebeelde koersgrafiek geven wellicht een indicatie hoe deze maand zal eindigen. Het 38,2%-retracement is een gebruikelijk (lees ‘heel normaal’) reactieniveau na een impulsachtige beweging. Het ingezette koersherstel krijgt echter meer gewicht nadat meer dan de helft van de dalingsfase wordt ingelopen. Bij een herstel groter dan 61,8% volgt doorgaans een 100% reactie. Dus boven een indexstand 4.600 in de S&P 500 index kan Wall Street weer opgelucht ademhalen.

Amerikaanse 10-jaars rente op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Amerikaanse 10-jaars rente op uurbasis in de afgelopen drie maanden | TA Loef

De Amerikaanse 10 jaars rente is in de afgelopen weken gestegen van ca. 1,36% naar ca. 1,9%. Een charttechnische steunlijn loopt diagonaal omhoog langs de recente bodemniveaus. De rente bevindt zich bij 1,78% nog boven de stijgende trendlijn. Het is bij de opmaak van deze blog uiteraard de vraag hoe de obligatiemarkt zal reageren op wat de Federal Reserve wereldkundig maakt. Er is genoeg stof om te speculeren, maar tussen 1,7% en 1,9% valt er weinig zinnigs te melden omtrent de richting na afloop van de Fed-vergadering. Een uitbraak onder 1,7% of boven 1,9% geeft daarentegen wel een indicatie over de toekomstige marktrichting. ‘Wait and See’ wat er gaat gebeuren.

EUR/USD op uurbasis in de afgelopen drie maanden

EUR/USD op uurbasis in de afgelopen drie maanden | TA Loef

Het valutapaar EUR/USD is het meest omvangrijke valutapaar met het oog op de Fed-vergadering. De relatief ontspannen zijwaartse trend in de afgelopen twee maanden toont nu een verzwakking na een mislukte opwaartse uitbraakpoging eerder deze maand. Dat zijn dus twee technische tekenen van een verzwakking van de euro tegenover de US dollar (lees: de US dollar trekt aan). Met het oog op de meer offensieve houding van de Amerikaanse centrale bankiers ten opzichte van de Europese collega’s is best begrijpelijk waarom EUR/USD de weg naar beneden de voorkeur geeft.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart