Artikel laten voorlezen

Drie type gedragsuitingen in de vooraanstaande koersgrafieken voorspellen weinig goeds voor aandelenbeleggers in Wall Street.

ALPHABET Inc. C. (GOOG) vanaf eind 2019

ALPHABET Inc. C. (GOOG) vanaf eind 2019 | TA Loef

Het aandeel Alphabet Inc. C. (GOOG) – voorheen bekend onder de naam ‘GOOGLE’ – is in de afgelopen 12 maanden getroffen door winstnemingen. De stijgende steunlijn getrokken vanaf de bodem in maart 2020 (= ‘coronadip’) langs de bodem van september twee jaar geleden is medio april dit jaar neerwaarts doorbroken en wijst daardoor op een verandering in de vraag- en aanbodkrachten. In de technische analyse zijn er impulsbewegingen, waarbinnen de koersfluctuaties elkaar nauwelijks overlappen (zie periode april t/m mei dit jaar) en correctieve reacties waarbinnen koersstijgingen en -dalingen elkaar wel duidelijk overschaduwen. Vaak blijken zulke correctiefasen tijdelijk, waarna een uitbraak vaak de richting inslaat voorafgaand aan de correctiefase. Het aandeel Alphabet loopt een hoog risico weg te zakken naar $ 80.

AMAZON.COM (AMZN) vanaf januari 2020

AMAZON.COM (AMZN) vanaf januari 2020 | TA Loef

Het aandeel Amazon.com (AMZN) behoort tot het groepje FAANG-aandelen (= Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google). Google heet tegenwoordig Alphabet en Facebook heet nu Meta Platforms, waarover straks meer. Het aandeel Amazon.com heeft sinds de zomer van 2020 langere tijd zijwaarts bewogen met correctiebodems rond $ 144. In het eerste kwartaal acteerden deze bodems nog als steunniveau, maar eind april bleek de vraag onvoldoende sterk om het aanbod op te vangen. De aandeelhouders die hebben (bij)gekocht realiseerden zich door de scherpe daling dat kopen en houden niet meer de goede strategie was. Zij verkochten medio vorige maand na koersherstel naar $ 144. Drie weken aaneen was er sprake van een wekelijkse slotkoers onder de openingskoers van de handelsweek. De neerwaartse risico’s zullen vooral sterk toenemen bij verkoopdruk onder $ 120.

META PLATFORMS koersverloop in 2022 (log schaal)

META PLATFORMS koersverloop in 2022 (log schaal) | TA Loef

Het koersverloop van het aandeel Facebook, tegenwoordig op de beurs geregistreerd onder de naam ‘META Platforms’ (META), toont dit jaar vooral verkoopdruk. Aandelenbeleggers zien graag de beurskoers van linksonder naar rechtsboven ontwikkelen, maar bij META is dit precies omgekeerd. Er wordt geen waarde toegevoegd, maar waarde vernietigd. Dat klinkt met het oog op de grafiek heel logisch, maar toch blijven massa’s beleggers fantaseren over koersstijgingen en worden de feiten genegeerd. Wat zal er omgaan in de hoofden van de beleggers in META die in de afgelopen weken op de dieptepunten hebben gekocht? Zullen ze bijkopen? Vast wel, want dan kan de gemiddelde aankoopprijs worden ‘gemiddeld’. In technische zin wordt deze ‘struisvogel’-tactiek ten strengste afgewezen. De voortdurend lagere koerstoppen illustreren aanhoudende verkoopdruk. Kijk liever naar iets uit wat hogere bodems laat zien.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart