Artikel laten voorlezen

Het is geen feest vandaag op de aandelenmarkten. De aanwijzingen voor meer koersdalingen nemen toe.

SWISS MARKET INDEX (SMI) vanaf 2020

SWISS MARKET INDEX (SMI) vanaf 2020 | TA Loef

Zeven maanden geleden werd een technische blik geworpen op de Zwitserse beursbarometer (SMI). Om de korte conclusie op 16 december 2021 samen te vatten: de recordhoogte eind 2021 duidde op een ‘eindspel’ in de langetermijn Zwitserse ‘bull’markt. Bewijs voor deze analyse werd in de eerste helft van dit jaar geleverd via een lagere bodem in maart onder de correctiebodem van oktober vorig jaar. De tweede hint geeft de lagere top in april dit jaar, zijnde de rechterschoudertop van het bekende SHS-trendomkeerpatroon. Een nieuw dieptepunt vorige maand bevestigt de trenddraai. In de afgelopen weken tekent zich een stijgend wigpatroon af. Dat is een ‘bearisch’ continuatiepatroon.

FTSE MIB vanaf 2020

FTSE MIB vanaf 2020 | TA Loef

De FTSE MIB index toont het sentiment in de aandelenindex van de Italiaanse beurs, de Borsa Italiana. Het Italiaanse beurssentiment verslechtert zienderogen als gevolg van het nieuwe dieptepunt vandaag onder de paniekbodem van maart. Recent opgelaaide discussies over de Italiaanse schuldenproblematiek en een aangekondigde boycot van een vertrouwensstemming in de Italiaanse politiek jaagt aandelenbeleggers uit de Italiaanse aandelenmarkt. De daling vandaag valt samen met een (intraday) daling van de euro onder pariteit. Kortom, een vertrouwenscrisis laait op. Traditioneel zijn het aandelenmarkten in de Zuid-Europese periferie die bovengemiddeld kwetsbaar raken voor waardevermindering.

Dow Jones Stoxx 600 Europe Banks

Dow Jones Stoxx 600 Europe Banks | TA Loef

Naast de cyclische grondstoffensectoren (olie, gas, basismaterialen) staan vandaag de Europese verzekeringssector en financiële waarden (lees: banken) fors lager. Gaandeweg is er in de afgelopen maanden een stressvolle situatie in Europa ontstaan, vooral als gevolg van de oorlogssituatie in Oekraïne. Europese burgers worden geconfronteerd met stijgende consumentenprijzen die vooral worden opgestuwd door gestegen energieprijzen. Gasleveringen door het Russische Gazprom werden recent al gehalveerd. Over hoe nu verder is pure speculatie. Het hoofdschouderpatroon in de DJ Stoxx 600 Europe Banks is getroffen door een nekslag. Grote kans dus dat aandelenbeleggers in de komende tijd het spreekwoordelijke hoofd laten hangen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart