Artikel laten voorlezen

Aandelenmarkten in Wall Street en in Europa hebben het moeilijk. Hoe doet Japan het eigenlijk?

Japanse TOPIX op maandbasis vanaf 1980

Japanse TOPIX op maandbasis vanaf 1980 | TA Loef

De Japanse Topix-index (Tokyo Stock Price Index) is de representatieve Japanse beursbarometer. De koershistorie heeft een beruchte reputatie. In de jaren tachtig ging het de Japanse economie zo voorspoedig dat de top-10 van grootste banken in de wereld van Japanse origine waren. Dat de bomen niet tot in de hemel groeiden bleek in de afgelopen drie decennia. Het worden ook wel de verloren decennia genoemd. De opwaartse uitbraak vorig jaar in de Topix boven de koerstoppen van de afgelopen 30 jaar doet terugverlangen naar de historische hoogtijdagen van begin 1990. De recente terugval kan vanuit de langetermijnperceptie worden beschouwd als ideale terugtest van de weerstandszone. Dan moet deze weerstandszone dit jaar een springplank bieden voor hen die in de grote Japanse belofte van vorige eeuw geloofden.

iShares MSCI Japan UCITS ETF (IJPN) op weekbasis vanaf juni 2012

iShares MSCI Japan UCITS ETF (IJPN) op weekbasis vanaf juni 2012 | TA Loef

Europeanen die aandelenbelangen in Japan zoeken kunnen kiezen uit individuele beursgenoteerde Japanse bedrijven. Het nadeel hiervan is het specifieke fondsrisico. Om deze specifieke koersrisico’s te mijden is het raadzamer om te kiezen voor indirecte spreiding. Hierbij kan gedacht worden aan aandelenfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s). In Amsterdam wordt o.a. iShares MSCI Japan UCITS ETF (IJPN) genoteerd (in euro’s). Uit het koersverloop blijkt dat ook deze beleggingstitel last heeft van verkoopdruk. De beurskoers is teruggezakt binnen het meerjarige stijgende trendkanaal, hetgeen betekent dat de opwaartse uitbraak als ‘mislukt’ moeten worden beschouwd. Het proces van lagere toppen en lagere bodems is onder € 13,90 intact. Uitwijken naar Japan is nu nog risicovol

EUR/JPY vanaf 2021 op dagbasis

EUR/JPY vanaf 2021 op dagbasis | TA Loef

In het koersverloop van EUR/JPY is sinds 2021 een zgn. ‘Three Peaks and Domed House’-patroon zichtbaar. Drie toppen op rij zijn zichtbaar in de periode mei t/m februari vorig jaar. Daarmee is het zgn. ‘huis’ afgebouwd. De mislukte neerwaartse uitbraak begin maart resulteerde in de bouw van de zgn. ‘toren’. Het huis met het torentje is een bijna vergeten koerspatroon in de klassieke technische analyse. Het dak van het torentje blijkt nu de vorm van een diamant te krijgen. Dit patroon is zeer verraderlijk en wordt meestal gevolgd door een steile val. Valutahandelaren in EUR/JPY moeten dus rekening houden met een plotselinge stijging van de Japanse Yen (lees: daling in EUR/JPY).

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart