Artikel laten voorlezen

De Britse pond daalde al enige tijd, maar nu lijkt het hek van de dam. Deze valutacrisis bedreigt de Britse aandelenindex.

GBP/USD op kwartaalbasis vanaf 1971

GBP/USD op kwartaalbasis vanaf 1971 | TA Loef

De valutamarkt uit zich negatief over de neoliberale fiscale plannen van de Britse regering, waardoor de hoge inkomensgroepen bovengemiddeld profiteren. De Britse pond daalde naar het laagste kersniveau tegenover de Amerikaanse dollar in de afgelopen decennia. De nieuwe minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, is van plan om begin 2023 nog meer belastingverlagingen door te voeren en daardoor ziet het er technisch naar uit de Britse pond in de komende 12 maanden verder weg zal zakken naar de onderkant van het decennialange dalende trendkanaal tot wel 20% onder pariteit! Wanneer immers meerjarige bodems aan de onderzijde worden gepasseerd, wordt iedereen met Britse ponden in bezit geconfronteerd met waardeverlies (en koopkrachtverlies). Importen worden duurder. De nieuwe Britse regering verkwanselt de belangen van de Britse economie.

GPB/EUR vanaf 2016 op dagbasis

GPB/EUR vanaf 2016 op dagbasis | TA Loef

Het is niet verwonderlijk dat de Britse pond door de belastingplannen van de nieuwe Britse regering ook tegenover de euro een forse klap te verduren krijgt. In de afgelopen jaren was voortdurend sprake van een spelletje armpje drukken, maar dit keer verliest de Britse munt in relatief korte tijd het toch al moeizame vertrouwen. Als gevolg van de sterk toegenomen risico’s van een duurdere import dreigt de toch al hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe opwaartse impuls te krijgen, hetgeen de koopkracht van de Britse consument verder uitholt. Het Britse bedrijfsleven krijgt het hierdoor veel moeilijker om de omzet- en winstcijfers overeind te houden. Kortom, investeren in de Britse economie wordt opeens nog minder aantrekkelijk. Dat moet slecht nieuws zijn voor de Britse aandelenbeurs.

FTSE-100 index vanaf 2007

FTSE-100 index vanaf 2007 | TA Loef

Het is een bekend fenomeen dat beursbarometers een goede voorspeller zijn van het toekomstig wel en wee van de economie. De Britse FTSE-100 index heeft na de fase van hoogconjunctuur in 2007 grote moeite om duurzaam meerwaarde te realiseren. Hoewel sprake is geweest van een duidelijke opgaande trend sinds het dieptepunt begin 2009 duidt de trendbreuk als gevolg van de coronacrash in 2020 op een langetermijnverandering in het stemmingsbeeld. Hoewel er ook sprake is van een nieuwe opleving sinds maart 2020 blijkt ook recent de meerjarige stijgende steunlijn neerwaarts doorbroken. De Britse beursgraadmeter vertoont duidelijk scheuren in de ambities om de vorige beurscrises te overwinnen. Een daling onder de koerstop van 2020 dreigt zodra de FTSE-100 index verder wegzakt. De ‘reward/risk-ratio’ in Britse beleggingstitels ziet er niet goed uit.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart