Artikel laten voorlezen

Zwitserland geniet als land een sterke reputatie. Credit Suisse heeft daarentegen een smet op haar blazoen.

Swiss Market Index vanaf september 2019

Swiss Market Index vanaf september 2019

Op 16 december 2021 (zie verticale rode stippellijn) werd in de technische analyse blog een ‘Eindspel in Zwitserse aandelenbeurs’ geanalyseerd. De Swiss Market Index bewoog weliswaar in een stijgende trend en boekte een nieuw hoogterecord, maar er werd een groeiende spanning tussen de optimisten en pessimisten gemeten in een momentumindicator. Nu is voor iedereen duidelijk wat dat precies betekent. De stijgende trend werd kort na publicatie beëindigd en sindsdien is een proces op gang gekomen van een reeks lagere toppen en reeks lagere bodems. Dit betekent dat er een gure wind is opgestoken en beleggers in Zwitserse aandelen op een gladde gletscher zijn geduwd. Alpinisten met kennis van grafieken weten wat hen te doen staan. Klink je voor de zekerheid maar goed vast.

Credit Suiss Group AG vanaf 1990 (log-schaal)

Credit Suiss Group AG vanaf 1990 (log-schaal)

In de beursperiode 1998 t/m 2008 werd de opmars van de Zwitserse bank Credit Suisse Group AG rond CHF 80 een halt toegeroepen. De toppen in augustus 1998, augustus 2000 en mei 2007 blijken achteraf een weerstandgebied. In 2002 werden correctiebodem gevormd bij ca. CHF 20. De neerwaartse koersdoorbraak in 2012 onder CHF 20 blijkt achteraf bezien een teken aan de wand voor de verkoopdruk die in de jaren erna zou ontstaan. Zojuist daalt de beurskoers van Credit Suisse met ca. 10% naar een nieuw dieptepunt. De dalende trend reflecteert het aanhoudende wantrouwen in de toekomstperspectieven van deze Zwitserse bank. Mogelijk keert de rust terug rond CHF 2,70.

CHF/EUR vanaf 2000 (log-schaal)

Vertrouwen is een relatief begrip. Vandaag daalde de euro tegenover de US dollar naar een nieuw dieptepunt dit jaar (bij opmaak van deze blog = $ 0,9705). De dollar heeft de reputatie een veilige haven te zijn in tijden van (grote) onzekerheden. Datzelfde geldt voor de Zwitserse frank. De Zwitserse munt is dit jaar al bijna 9% gestegen tegenover de euro. De meerjarige koersgrafiek toont momenteel een stijgende trend van de Zwitserse frank naar recordhoogte tegenover de euro. In onzekere tijden is beleggen in valuta een mogelijkheid en/of alternatieve voor andere ‘asset classes’.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart