Dagelijkse analyseert Edward Loef drie aandelen, indices of andere effecten op basis van technische analyse

Financiële media berichtten over de slechte afloop van de beursmaand september. En volgende maand?

The Communications Services Select Sector SPDR Fund (XLC) op maandbasis

The Communications Services Select Sector SPDR Fund (XLC) op maandbasis

Drie aandelen Facebook, Alphabet (class A en class B) en Netflix bepalen ca. de helft van het koersresultaat van The Communications Services Select Sector SPDR Fund (XLC). Gedurende elf achtereenvolgende beursmaanden wist deze aandelentracker hoger te koersen. De statistisch zwakste beursmaand van het jaar – september – heeft vorige maand echter tot winstnemingen geleid. De maandcandle blijkt nu een ‘engulfing bear’-patroon: de bandbreedte tussen openings- en slotkoers van september overschaduwde de maandcandle van augustus. Deze winstnemingen zetten in nadat de bandbreedte van de zijwaartse trend in de afgelopen jaren volledig was omgeklapt. Het lijkt er daarom op dat een periode van winstnemingen de overhand zal krijgen.

EUR/USD op basis van wekelijkse slotkoersen vanaf 2020

EUR/USD op basis van wekelijkse slotkoersen vanaf 2020

De bekende honkbalspeler Yogi Berri sprak ooit de fameuze woorden “You can observe a lot just by watching”. Het valutapaar EUR/USD illustreert in de lijngrafiek op weekbasis hoe raak deze uitspraak is. De ontwikkeling van een trend komt neer op het actief volgen van een opeenvolgende reeks hogere toppen en bodems of juist het omgekeerde. In grote lijnen blijkt aan de stijging van de euro tegenover de US dollar eind vorig jaar een einde te zijn gekomen. Dit volgt een proces van lagere toppen gevolgd door actueel lagere bodems. De trend in EUR/USD is dus dalend. Met evenwijdige trendlijnanalyse zou een terugval naar de bodem vorig jaar mogelijk zijn. Als de valutamarkt er de brui aan wil geven, dan kan het wel eens heel hard (omlaag) gaan.

AEX-index op uurbasis vanaf september 2021

AEX-index op uurbasis vanaf september 2021

De AEX-index heeft tot vorige week de aandelenbeleggers op de proef gesteld die waarde hechten aan beursstatistieken. Uit vele onderzoeken blijkt dat aandelenindices in de periode mei t/m oktober minder gunstig presteren. De maand september is bij vriend en vijand bekend als een moeilijke periode voor aandelenbeleggers. Deze week werden de beursstatistieken van de maand september wederom bevestigd als gevolg van de relatief forse koersdalingen. Het slechte nieuws is dat oktober bij tijd en wijlen erg onrustig kan verlopen. Een mogelijke reden hiervoor is dat er in de media aandacht geschonken wordt aan historische beurscrashes. Dit is goed om te weten, want dan kan men alvast nadenken over die bekende boodschappenlijst.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart