Artikel laten voorlezen

Er zit nergens meer een rem op, zo lijkt het. Vandaag blijken de Amerikaanse inflatiecijfers hoger dan verwacht.

AEX-index in de afgelopen twee maanden…

AEX-index in de afgelopen twee maanden… | TA Loef

Gaandeweg lijkt het er steeds meer op dat de controle op wat men kan beheersen weg is. De geopolitieke onrust neemt toe, centrale bankiers lukt het maar niet om de oplopende inflatie in te dammen, het IMF maant overheden op te passen met het ruimhartig geld strooien om de kiezers te paaien en de winsten van het bedrijfsleven staan onder druk. Op enig moment is er de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen en raken de toch al nerveuze markten in paniek. De scherpe daling in de AEX-index na publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers doet de vraag stellen wanneer het tij ten goede keert. De onderkant van het dalende trendkanaal van de afgelopen twee maanden in de AEX rond 612 nodigt kortermijn ‘buy the dip’-beleggers (indien nog aanwezig) uit om nu in actie te komen. Een doorgaande daling zou echter het dalende trendkanaal kunnen doen omklappen. Dan zou AEX 550 vrij snel in beeld kunnen komen.

Dow Jones Industrial Average vanaf oktober 2019 + Fibonacci-retracements

Dow Jones Industrial Average vanaf oktober 2019 + Fibonacci-retracements | TA Loef

Begin 2020 leidde de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd tot een heel scherpe daling in de aandelenmarkten. Ter illustratie: tussen 21 februari 2020 en 24 maart 2020 leverde de Dow Jones Industrial Average maar liefst 36% van de beurswaarde in. Veel beleggers grepen deze koerscorrectie aan om in aandelen te stappen. Dat blijkt achteraf bezien een slimme zet, zo toont de koersgrafiek aan. De ‘buy the dip’-mentaliteit blijkt echter niet altijd een goed besluit, zo blijkt na de piek begin dit jaar. Een proces van opeenvolgende lagere toppen gevolgd door lagere bodems blijkt dit jaar ideaal voor een ‘sell the rally’-beleid. De meest recente herstelpoging heeft bij een indexstand rond 30.455 een lagere top opgeleverd. Trendvolgers moeten onder dit koersniveau voorzichtig zijn met kopen bij koersdalingen. Zodra de 30.455-puntengrens opwaarts wordt gepasseerd, is het ergste in deze dalingsfase mogelijk voorbij en herstelt de Dow Jones Index zich boven een 38%-Fibonacci-retracement.

Euro Stoxx 50 index vanaf december 2021 … lijngrafiek slotkoersen

Euro Stoxx 50 index vanaf december 2021 … lijngrafiek slotkoersen | TA Loef

De Euro Stoxx 50 index toont vanaf de top begin dit jaar een reeks lagere toppen en lagere bodems. Eind september werd een laatste bodem opgemaakt bij 3279,04. Op 4 oktober jl. werd een laatste (lagere) top opgemaakt bij 3484,48. Sindsdien is er sprake van dagelijks lagere slotkoersen. Belangrijk in de komende uren/dagen is de dalende steunlijn langs de vorige correctiebodems. Deze steunlijn verloopt iets minder steil neerwaarts ten opzichte van de dalende weerstandslijn. Mogelijk is er sprake van een dalende wig. Een korte termijn dalende wig is te zien via de rode stippellijn. Dalende wigpatronen krijgen een positieve betekenis bij een opwaartse uitbraak boven de dalende weerstandslijn. Zolang de Euro Stoxx 50 boven de dalende steunlijn blijft noteren, bestaat er een kans op een correctiebodem deze maand als springplank voor duurzamer herstel. Degenen die nu short gepositioneerd zijn, doen er wijs aan om de rode dalende stippellijn in acht te nemen als vangrail.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart