De prijzen in de grondstoffenmarkten zijn op drift. Is er nog iets van een anker?

Zilver termijnprijs op maandbasis vanaf 2002 (log-schaal)

Zilver termijnprijs op maandbasis vanaf 2002 (log-schaal) | LYNX Beleggen

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de buitengewoon onzekere afloop ervan lijkt één ding zeker: niets is meer zeker. Spreken hierover is zilver. Zwijgen is goud. Over goud gesproken: vorige maand (op 18 februari jl.) viel er wel iets positiefs te melden om naar uit te kijken. Wanneer wij nu spreken over de zilverprijs (zie grafiek) in de lange termijn context, dan volgt de enorme sterke rally in 2020 op (zijnde in technisch vakjargon een ‘vlaggenmast’) gevolgd door een maandenlange richtingloze tradingrange (in het patronenboek de wapperende ‘vlag’). De technische theorie ziet de vlag als een tijdelijke onderbreking van de opgaande ambities. Meestal volgt een nieuwe rally met een omvang vergelijkbaar aan de lengte van de eerste vlaggenmast.

Palladium termijnprijs (XPD) op maandbasis van vanaf 1984 (log-schaal)

Palladium termijnprijs (XPD) op maandbasis van vanaf 1984 (log-schaal)  | LYNX Beleggen

Zowel de korte termijn speculatief ingestelde traders als de meer passieve langetermijnbeleggers zijn nu getuige van een sterke prijsstijging in het edele metaal palladium. Vanuit een meerjarig perspectief mogen in eerste instantie winstnemingen worden verwacht nabij de meerjarige weerstandslijn. De actuele drie maandcandles bestaan uit een grote daling (januari), een doji-patroon (februari) die op twijfel duidt en actueel een langgerekte groengekleurde maandcandle. Dit is een typisch bullish omkeerpatroon. In de actuele beleving liggen daarom hogere waarderingsniveaus in het verschiet. Bewijs hiervoor moet komen via een opwaartse uitbraak boven de meerjarige stijgende steunlijn.

Platina termijnprijs (XPT) op dagbasis vanaf 2021

Platina termijnprijs (XPT) op dagbasis vanaf 2021 | LYNX Beleggen

De prijs van platina is na het verlaten van een dalend trendkanaal vorige maand en het passeren van de koerstoppen van oktober en november 2021 in een stijgende trendfase beland. In theorie mag het bodemproces vanaf september vorig tussen $ 900 en $ 1100 opwaarts worden omgeklapt. Dat levert dan een koersdoel op rond $ 1300. Dit koersdoel komt ook overeen met het topvormingsproces in februari 2021. In de onzekere (beleggings)wereld waar alles op drift is geraakt, lijkt er toch nog enig positief houvast te melden. Het stellen van risicogrenzen wordt overal weer aangemoedigd. Boven $ 1100 liggen de kansen voorlopig aan de bovenkant.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart