Het verleden is de enige gids die ons kan terugleiden naar eerder geziene koersniveaus. Wat betekent dit?

Euro Stoxx 50 index op maandbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Euro Stoxx 50 index op maandbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Dit is de twintigste maand sinds de Euro Stoxx 50 index in herstel is, sinds het uitbreken van de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2020. Op 31 maart 2020 sloot de Euro Stoxx 50 index op 2.786,90. Bij de actuele stand is er sprake van ruim 55% koersherstel. De koersgeschiedenis vanaf eind 1986 toont via de ‘Rate of Change’-indicator (parameter 20) ook perioden aan waarbij de 55% winstgrens werd gepasseerd. Denk aan 1989 (met de val van de Berlijnse muur in november) en 1997 aan de vooravond van de Azië-crisis. De Euro Stoxx 50 noteert nu even hoog als in november 1999 en april 2007, vlak voordat de stemming in de Europese ‘bull’markt omsloeg en een ‘bear’markt haar intrede deed.

Euro Stoxx 50 index op weekbasis vanaf 2020 (log-schaal)

Euro Stoxx 50 index op weekbasis vanaf 2020 (log-schaal)

In de semi-logaritmische schaalverdeling van de Euro Stoxx 50 index werd begin vorige maand een stijgende steunlijn  neerwaarts doorkruist. Dit wordt uitgelegd als aanwijzing voor een verandering in de richting van de trend. Een bevestiging van deze interpretatie bleef uit, want er volgden zes opeenvolgende weken van koersstijgingen. Vorige week werd deze positieve reeks beëindigd via een lagere openings- en slotkoers op weekbasis. Dit kan duiden op een topvormingsproces, maar dat hoeft uiteraard niet. Belangrijk is historisch besef, omdat beleggers op zoek naar houvast kijken naar draaipunten in het verleden. Maar er is meer nodig voor eventuele overtuigingen voor topvorming.

Euro Stoxx 50 index op dagbasis afgelopen vijf maanden

Euro Stoxx 50 index op dagbasis afgelopen vijf maanden

Steun en weerstand is niet in steen gebeiteld. Er is dus geen exact koersniveau dat zekerheid biedt over te verwachten vraag of aanbod. Zo ligt de koerstop in september intraday en op slotkoersbasis van de Euro Stoxx 50 boven die van 13 augustus jongstleden. Echter de prijsmarge is soms flinterdun bij het bepalen van ‘erop’ of ‘eronder’. Bij de opmaak van deze blog noteert de Euro Stoxx 50 voor de vierde dag op rij onder de openingskoers van de dag en blijkt een korte termijn stijgende steunlijn neerwaarts gepasseerd. Niet iets om direct zorgen over te maken, maar wel wanneer vroeg of laat de Euro Stoxx 50 weer wegzakt onder de toppen van augustus en september (dus onder ca. 4.250).

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart