Wall Street heeft geen last van oktobervrees. De Dow Jones Index toont zich opvallend veerkrachtig.

Dow Jones Industrial Average in 2021

Dow Jones Industrial Average in 2021

Het recente koersverloop van de Dow Jones Industrial Average toont een opmerkelijk veerkrachtige opleving na de traditioneel zwakke septembermaand. Best verrassend eigenlijk, want begin september werd een stijgende steunlijn neerwaarts afgebroken en dat was ook geheel volgens de voorschriften van de klassieke patroonanalyse. In de periode mei t/m augustus tekende zich een stijgende wig af, soms ook wel ‘ending diagonal’ genoemd. Top-vorming mocht worden verwacht. Nu de Dow Jones Industrial Average weer terug is nabij de koerstop van augustus, moet eerdaags blijken of een opwaartse uitbraak naar een nieuw record een structureel karakter krijgt.

LYXOR Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (DJE) vanaf 2020

LYXOR Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (DJE) vanaf 2020

Koersgrafieken van beursindices zijn informatie voor het bepalen van het beurssentiment, maar om te profiteren zijn beleggers aangewezen op o.a. beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s). Een eindejaarsrally lijkt mogelijk, gelet op de opwaartse koersuitbraak in Lyxor Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (DJE) met een notering aan Euronext Parijs. Op 15 oktober werd een nieuw record gevestigd en in de afgelopen drie handelsdagen sloot deze aandelentracker elke dag hoger. Vaak valt een beursnotering kort na een uitbraak terug naar de gepasseerde weerstand. Deze weerstand bevindt zich bij ca. € 303. Laten we zeggen dat boven € 300 de ‘DJE’-ETF kandidaat is voor een traditionele eindejaarsrally.

Chevron (CVX) vanaf oktober 2019 + relatieve sterkte t.o.v. Dow Jones Industrial Average

Chevron (CVX) vanaf oktober 2019 + relatieve sterkte t.o.v. Dow Jones Industrial Average

Beleggen in een mandje aandelen is vanuit het oogpunt van risicospreiding een standaard aanbeveling. Kritische beleggers zullen wellicht tegenwerpen dat in het mandje van de 30 aandelen in de Dow Jones Industrial Average zowel winnaars als verliezers zijn vertegenwoordigd. Verliezers (bijvoorbeeld Walt Disney) dit jaar voegen geen waarde toe en drukken op het totale koersresultaat van de Dow Jones Index (trackers). Uiteraard zijn dit momentopnames. Zo blijkt uit de (roze) relatieve sterktelijn van het aandeel Chevron dat er maanden zijn van relatief slechte prestaties, maar in de afgelopen weken juist relatief goede prestaties. Actieve beleggers kunnen zichzelf een dienst bewijzen door nadrukkelijker de relatieve prestaties te monitoren.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart