Vandaag zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse centrale bank. Chartisten kijken naar EUR/USD.

EUR/USD op weekbasis vanaf november 2019

EUR/USD op weekbasis vanaf november 2019

De aandacht van beleggers zal (na publicatie van deze blog) vooral uitgaan naar wat The Federal Reserve voorzitter, Jerome Powell, zal zeggen na afloop van de tweedaagse monetaire vergadering later vandaag. Er heerst veel onzekerheid, dat is een ding dat zeker is. Wat ook zeker is kan iedereen zien in de weekgrafiek van het valutapaar EUR/USD. Tot begin dit jaar was er sprake van een stijging van de euro (lees: verzwakking van de US dollar). Sinds januari zien we het spiegelbeeld voltrekken. Eind september werd de bodem van eind maart (= $ 1,1702) neerwaarts gebroken. Na de dubbele top dit jaar zien we een lager gelegen bodem. Conclusie: de euro verzwakt, de US dollar sterkt aan.

EUR/USD op dagbasis in 2021

EUR/USD op dagbasis in 2021

De verzwakking van de euro tegenover de Amerikaanse munt wordt duidelijker via het inzoomen op de koersgrafiek met de dagelijkse fluctuaties dit jaar. Voor trendvolgers is de reeks opeenvolgende toppen tegenover de reeks opeenvolgende bodems van belang. In dit proces gelden gepasseerde draaipunten uit het verleden als potentieel nieuw omslagpunt. De daling in EUR/USD eind september heeft een voorlopige bodem opgeleverd bij $ 1,1523 terwijl de herstelpoging op 28 oktober dit jaar stukloopt bij een terugtest van het bodemniveau in augustus dit jaar. Dit alles geschiedt onder een dalende trendlijn getrokken langs de koerstoppen van mei en september dit jaar. Conclusie: de verzwakking in EUR/USD is recentelijk nog bevestigd/bekrachtigd.

EUR/USD op uurbasis

EUR/USD op uurbasis

Veelvuldig wordt een verklaring gezocht en gegeven omtrent het waarom van prijsstijgingen of -dalingen. Het charttechnisch perspectief toont andere aspecten. Bijvoorbeeld een kader waarbinnen de volatiliteit zich kan afspelen. Treedt de EUR/USD buiten de bandbreedte van horizontale steun- of weerstandniveaus, dan kunnen de rollen worden omgedraaid. De weerstand wordt dan steun of de steun wordt de nieuwe weerstand. Het geeft een indicatie, niets meer, maar ook niets minder. De notering op uurbasis kan nu alle kanten uit. Er is een oplossing. Meer afstand nemen en uitzoomen naar de dag- of weekgrafiek geeft grofweg aan hoe de markt handelt op basis van verwachtingen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart