Artikel laten voorlezen

Beursstrategen speculeren over een milder Amerikaans monetair beleid. Dit nodigt uit tot een pariteitstest in EUR/USD.

EUR/USD op dagbasis in 2022

EUR/USD op dagbasis in 2022 | TA Loef

De euro is in 2022 voortdurend verzwakt ten opzichte van de US dollar. Deze negatieve trend in de euro wordt vooral verklaard door een daadkrachtiger Amerikaans rentebeleid ten opzichte van de Europese collega centrale bankiers. Een stijgende rente remt de economische groei en vroeg of laat zal dat ook gevolgen krijgen voor de Amerikaanse dollar. De valutamarkten anticiperen deze maand op minder grote rentestappen dan de Federal Reserve in de V.S. nog beoogde. Een extra reden hiervoor is o.a. een zojuist gemelde recorddaling in augustus in de Amerikaanse huizenprijzen. De ECB moet zich daarentegen nog daadkrachtig bewijzen met renteverhogingen. Dit verklaart wellicht het koersherstel van de euro vandaag tegenover de US dollar richting de pariteitsgrens (= 1 euro = 1 USD).

US dollar Index (DXY) op uurbasis vanaf begin augustus jongstleden

US dollar Index (DXY) op uurbasis vanaf begin augustus jongstleden | TA Loef

Het is voor elke belegger onder de huidige onzekere en uitdagende marktomstandigheden lastig om de juiste financiële beslissingen te nemen. Trendlijnen langs toppen en bodems in de koersgrafiek zijn in dit kader een handig hulpmiddel om grip te krijgen (en te houden) op de richting van de trend. De lijngrafiek op uurbasis afgeleid van de US dollar index (DXY) toont in de afgelopen twee maanden twee hogere bodems ten opzichte van de bodem in de eerste helft van augustus jongstleden. De stijgende steunlijn langs deze bodems is zojuist neergebroken. Voorafgaand aan deze trendwijziging zijn in de afgelopen twee weken lagere toppen zichtbaar. De haast om Amerikaanse dollars te kopen neemt klaarblijkelijk af. Hierdoor lijkt een fase van winstnemingen in de US dollar aangebroken richting ca. 108.

Goudprijs op dagbasis in 2022 + relatieve sterkte index (RSI)

Goudprijs op dagbasis in 2022 + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

Het is heel normaal dat beleggers proberen een verband te zien tussen verschillende koersontwikkelingen. Een bekende oorzaak-gevolg redenering is regelmatig te lezen in het verklaren van de waarde-ontwikkeling van de US dollar en de goudprijs (in US dollars). Stijgt de US dollar (bijvoorbeeld door een stijgende rente) dan daalt goud (omdat het edele metaal geen rente of dividend uitkeert en alleen maar geld kost om het in een kluis veilig te bewaren). Nu de US dollar lijkt te gaan verzwakken blijkt in de grafiek van de goudprijs sprake van een dubbele bodem, waarbij de afgeleide relatieve sterkte index (RSI) een hogere bodem produceert. Dit betekent dat de kracht van de daling in de goudprijs afneemt en daardoor automatisch de kans op prijsherstel toeneemt. De trend in de goudprijs dit jaar is nu nog steeds dalend, maar er gloort weer enige glans op prijsherstel.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart