Artikel laten voorlezen

Het gaat niet zo goed met de eurozone. Het gevolg is een verzwakking van de euro. Die zwakte oogt structureel.

EUR/USD op dagbasis afgelopen drie maanden


De euro staat al langere tijd onder druk ten opzichte van de euro. In de afgelopen jaren is een reeks lagere koerstoppen tot stand gekomen na het piekniveau (niet getoond) in de zomer van 2008 nabij $ 1,60.  Eind 2009 werd een lagere top gezet bij ca. $ 1,50 gevolgd door koerstoppen rond $ 1,36 in 2014, ruim $ 1,25 in 2018 en ca. $ 12,50 in januari 2021. In mei dit jaar kwamen nieuwe meerjarige dieptepunten tot stand en vanaf begin juni is na een tijdelijke opleving wederom een dalend trendkanaal zichtbaar. Omdat de economische problemen waarschijnlijk in de komende maanden toenemen mag een hertest van het pariteitsniveau niet verbazen. Extrapolatie van de dalende trend duidt op een daling van EUR/USD naar ca. $ 0,98

EUR/JPY op weekbasis vanaf 2020

Het valutapaar EUR/JPY toont op de langetermijn een veel grilliger marktgedrag. Goede en slechte tijden wisselen elkaar, waarbij de actuele wisselkoers nu nauwelijks aanwijzingen geeft voor de langetermijn. In de afgelopen twee jaar is de trend in EUR/JPY positief voor de euro gebleken, maar een mislukte opwaartse uitbraakpoging in juni heeft een terugval binnen het stijgende trendkanaal tot gevolg gehad. In de afgelopen weken bestaat het marktgedrag uit twee stappen omlaag onderbroken door een stap omhoog. De meest recente top bevindt zich bij EUR/JPY 138,39 die mogelijk de rechterschouder vormt een hoofdschoudertop. De risico’s liggen voor de nabije toekomst voor de euro dan ook vooral aan de onderzijde.

EUR/AUD op maandbasis vanaf 2012

De euro heeft in de afgelopen 10 jaar tegenover de Australische dollar in een stijgend trendkanaal bewogen met een ‘bull trap’ tijdens de coronacrisis in maart 2020 als inleiding voor een meerjarige trendbreuk begin 2020. De meerjarige trendbreuk wijst op toegenomen neerwaartse risico’s in de komende maanden mede door de daling onder het dieptepunt van begin 2021 onder EUR/AUD 1,55. Een dalingsfase naar EUR/AUD 1,36 is nu het technisch werkschema, omdat na drie positieve beursmaanden (= april, mei en juni 2022) de maand juli in een beweging vrijwel alle koersherstel wegvaagde. Een kortetermijn dalende trendlijn zorgt nu voor weerstand nabij EUR/AUD 1,53.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart