Artikel laten voorlezen

‘Cut your losses short’. Beperk uw verliezen! Dit is de onverteerbare boodschap, maar met een goede reden.

JustEat Takeaway vanaf beursintroductie

Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee. Regelmatig blijken de risico’s (veel) groter dan gedacht. Aandelenbeleggers worden af en toe geconfronteerd met stevige koerscorrecties tussen de 10% en 15%. Zulke correcties zijn normaal. Belangrijk is het proces van opeenvolgende hogere bodems. Wordt deze ontwikkeling verstoord, pas dan op voor grotere koersverliezen. De grafiek van JustEat Takeaway laat in een dalende trend herstelbewegingen zien. Ook dat is heel normaal. Maar wanneer koersstijgingen stuklopen nabij vorige bodemniveaus, pas dan op voor aanhoudende verkoopdruk veroorzaakt door speculanten die hun eerdere ‘koopjes’ in het rood zagen belanden.

Bitcoin op maandbasis (log-schaal)

De stijgende steunlijn in de maandgrafiek van cryptomunt bitcoin (BTC/USD) is vorige maand gesneuveld. Dat wil zeggen, op basis van maandelijkse slotkoersen. De koerscorrecties in 2015 en in 2020 bleken een tijdelijk fenomeen, maar nu duidt de trendbreuk op een verandering van richting. De koersschommelingen in de crypto’s, w.o. de bitcoin, kunnen zeer groot zijn. Het betekent enerzijds kansen op zeer forse koerswinsten, maar tegelijkertijd ook risico’s op omvangrijke koers-verliezen. Niets nieuws onder de zon, denkt u wellicht, want “Its all in the game”. Maar stel nu een voor dat de trendwijziging een voorbode is voor een koersdaling naar $ 3.850 vanaf het huidige niveau rond $ 23.700. Een mogelijk koersverlies van ca. 84% zou dan wel even slikken zijn. Stel daarom grenzen aan het accepteren van koersverliezen. Leg die grens bij de recente bodem.

Hut 8 Mining Corp. (HUT) vanaf juli 2021

Kort voor de jaarwisseling noteerde het aandeel ‘Hut 8 Mining’ (HUT) onder haar 20-daags simpel gemiddelde, terwijl deze trendindicator onder het 120-daags simpel gemiddelde was gekruist. Begin dit jaar viel de beurskoers terug onder de bodem van september 2021. De vraag- en aanbodkrachten draaiden van positief naar negatief. Dat is geen voorspelling, maar een feitelijke constatering. De hellingshoeken van beide gemiddelden vertellen iets voor de korte- respectievelijk langetermijn voortschrijdende inzichten. De markt krijgt nu weer meer vertrouwen in bitcoin mining activiteiten. Op basis van het dalende trendkanaal in ‘Hut 8 Mining’ en de dalende hellingshoek van het (rode) 120-daags gemiddelde lijkt er in technische zin sprake van een opluchtingsrally. Maar zelfs als de beurskoers verdubbelt, dan is het ‘even slikken’ voor hen die boven $ 4,00 in deze ‘HUT’ hebben geïnvesteerd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart