Artikel laten voorlezen

De Britse beurbarometer noteert slechts ca. 2% in de min dit jaar tegenover gemiddeld -14,4% in Europese aandelen. Hoe dan?

FTSE 100 index op maandbasis (log-schaal) vanaf 1984

FTSE 100 index op maandbasis (log-schaal) vanaf 1984 | TA Loef

Voor een gemiddeld Europese aandelenbeleggers is het waarschijnlijk best verrassend om te zien hoe de Britse beursbarometer tot nu toe dit jaar het gemiddeld koersresultaat in Europese aandelen verslaat. De Britse premier Boris Johnson wordt in de zakenwereld als een clown afgeschilderd door een reeks van schandalen. Hij heeft gevraagd om tot aan de herfst van dit jaar aan te blijven. Het is nogal speculatief om aan de hand van het koersverloop van de Britse FTSE-100 conclusies te trekken over wat dit betekent voor het vertrouwen in de Britse economie en Britse aandelenmarkt. De langetermijn stijgende wig, de trendbreuk begin 2020 en de klassieke terugtest van de gebroken meerjarige stijgende steunlijn doet vermoeden dat een enorme dalingsfase in aantocht is.

FTSE-100 index vanaf 2017 op weekbasis

FTSE-100 index vanaf 2017 op weekbasis | TA Loef

Aanwijzingen voor een enorme dalingsfase in de FTSE-100 index worden verkregen via de dubbele top die zich in de weekgrafiek in de afgelopen 12 maanden aftekent. Een dubbele top wijst op weerstand om door te stijgen naar nieuwe hoogtepunten. In die situatie is het van belang dat de stijgende steunlijn langs de bodemniveaus van 2020 en 2022 zorgt voor nieuwe koersrallies. Op dit moment kan/mag worden gediscussieerd omtrent wel of geen trendbreuk. Diagonale trendlijnen zijn onbetrouwbaarder als hulpmiddel voor steun en weerstand dan horizontale trendlijnen. Het is daarom noodzakelijk om de horizontale steunlijn rond de 7000-puntengrens in de komende tijd nauwlettend te volgen.

FTSE-100 index in 2022 op dagbasis

FTSE-100 index in 2022 op dagbasis | TA Loef

De koersgrafiek op dagbasis toont gedetailleerder het belang van de 7000-puntengrens. In de afgelopen weken wist de FTSE-100 index telkens weer op te veren vanaf deze psychologische grenswaarde. De dubbele top in april en mei dit jaar is feitelijk een kleinere aanwijzing voor toenemende verkoopdruk. Bewijs hiervoor is zichtbaar via de lagere koerstop eind vorige maand. En dan zijn er nog de seizoenstatistieken in de lijn van ‘Sell in May and Go Away’. De zesmaands koers-resultaten blijken sinds 1984 gemiddeld het best eind april en het slechtst eind oktober. Een reden dus om die 7000-puntengrens als ‘Line in the Sand’ te tekenen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart