Artikel laten voorlezen

Deze column betreft geen advies, maar – heel in het kort – focus op trendanalyses en ‘wat als, dan’-scenario’s.

ABN AMRO BANK vanaf 2020

ABN AMRO BANK vanaf 2020 | TA Loef

Vorige maand (op 23 mei jl.) ging deze technische analyse column over het vraagstuk beleggen in banken? . De AEX-index noteert nu ruimschoots boven de koerstop van 2007 (> 564). De Europese banksector noteert ondanks een indrukwekkend koersherstel (+65%) vanaf de bodem in 2020 nog altijd ca. 75% onder haar piekniveau van 2007. In 2008 werd ABN AMRO Bank door de Nederlandse staat gered van een dreigende ondergang. Vorige week toonde BNP Paribas interesse in ABN AMRO Bank en steeg de beurskoers bijna 20%. Dat biedt speculanten weer perspectieven. Vooral ook omdat een stijgende meerjarige steunlijn succesvol werd getest. Disclaimer: een steun is een steun, tenzij het tegendeel blijkt. Het hoofdschouderpatroon waarschuwt namelijk voor een trendbreuk.

UBS GROUP vanaf juni 2021

UBS GROUP vanaf juni 2021 | TA Loef

Fundamenteel ingestelde bedrijfsanalisten beoordelen de kansen en risico’s op basis van o.a. koerswinstverhoudingen, verwachte bedrijfsomzetten, kasstromen enz., terwijl de technisch analisten focussen op de trends in de beurskoersen. Geen van beide beleggingsfilosofieën claimen patent te hebben op succesvolle voorspellingen. Het wordt voor de chartist vooral erg lastig wanneer het diamantpatroon schittert. De vele facetten van dit ruitpatroon zetten trendvolgers meestal snel op het verkeerde been. Die verraderlijke uitkomst werd op 23 mei jl. benadrukt en wat blijkt? De opwaartse uitbraak uit het ruitpatroon lijkt positief, maar toonde al heel snel een negatieve afloop. Daarom werd CHF 16,50 als kritische grenswaarde gesteld om positief te mogen blijven.

Commerzbank vanaf 24 mei 2022 + koersresultaten van Commerzbank, ABN Amro Bank en UBS

Commerzbank vanaf 24 mei 2022 + koersresultaten van Commerzbank, ABN Amro Bank en UBS | TA Loef

Het maken van individuele aandelenkeuzes in bijvoorbeeld de Europese banken kent vele afwegingen. Resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Het aandeel UBS Group bleek op 23 mei dit jaar beter te presteren sinds begin 2020 dan Commerzbank of ABN AMRO Bank. ABN AMRO Bank heeft de meeste moeite om waarde toe te voegen ten opzichte van de twee genoemde alternatieve investeringsmogelijkheden. Beleggers handelen steeds korter op de beurs. Sinds 24 mei jl. blijkt UBS Group gaandeweg te verslechteren, terwijl Commerzbank opnieuw waarde toevoegt. Natuurlijk biedt dit geen garantie op toekomstige positieve resultaten. Maar een periodieke blik op de koersgrafiek biedt gegarandeerd voortschrijdend inzicht in de waardering volgens de consensus in de markt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart