Artikel laten voorlezen

De Philadelphia Gold and Silver index (XAU) vertegenwoordigt dertig edelmetaalbedrijven. Een uitverkoop dreigt.

PHLX Gold/Silver Sector (XAU) op weekbasis vanaf 2020

PHLX Gold/Silver Sector (XAU) op weekbasis vanaf 2020 | TA Loef

De koersgrafiek van de PHLX Gold/Silver Sector Index (XAU) toont het wel en wee van bedrijven met activiteiten in de mijnbouw van edele metalen. Wat de afgebeelde koersgrafiek niet laat zien, zijn de koerstoppen uit 1987 (= $ 157,02) en 1996 (= $ 155,60). Daarentegen is wel de reeks koerstoppen van recentere datums zichtbaar: augustus 2020 (= $ 165,36), juni 2021 (= $ 167,09) en in april dit jaar (= $ 171,43). Vanaf de bodem in 2020 bij $ 62,72 zijn drie zgn. ‘fan’lijnen zichtbaar, waarbij de derde waaierlijn deze maand neerwaarts is gebroken. De actuele koersnotering duwt de weekcandle nu onder de koersbodems van 2021. De bandbreedte van de afgelopen twee jaar tussen $ 115 en $ 165 kan nu volledig omkantelen. De charttechnische denkrichting houdt $ 65 aan als potentieel koersdoel.

Termijnprijs goud

Termijnprijs goud | TA Loef

De termijnprijs van goud verliest gaandeweg haar veronderstelde glansrijke toekomst. Sterker nog, de recente koersontwikkelingen voorspellen zelfs doffe ellende. Een belangrijke waarneming is de dubbele top, gezet bij de termijnprijzen $ 2.072,50 (augustus 2020) respectievelijk $ 2.069,89 (maart 2022). Vervolgens kreeg de goudprijs te maken met aanbod nabij $ 1.950 bij lager gelegen toppen. De opwaartse prijsuitbraak boven $ 1.876,90 werd in mei dit jaar geneutraliseerd als gevolg van een terugval onder een nieuwe lager gelegen prijspiek. Het ingezette prijsherstel vorige maand liep deze maand stuk bij $ 1.877,05. Tot slot is er de daling onder de stijgende steunlijn van de afgelopen drie jaar. Er is dus een verandering op til in het lange termijn technische beeld van de termijnprijs van goud.

Termijnprijs zilver op dagbasis vanaf 2020

Termijnprijs zilver op dagbasis vanaf 2020 | TA Loef

Iedere belegger heeft persoonlijke opvattingen over toekomstige prijstrends. Vaak worden deze meningen gevormd door het leggen van allerlei relaties tussen oorzaak en gevolg. En dat is uiteraard helemaal prima. Zo is zilver een bekende grondstof voor industriële toepassingen. Nu er toenemende angst is ontstaan over een economische groeivertraging (lees: ‘recessie’) is een excuus voor de daling van de zilverprijs snel gevonden. In deze blog is echter meer relevant de aandacht voor de balans tussen vraag en aanbod met betrekking tot zilver. De weegschaal was afgelopen jaren in wankel evenwicht, maar begint nu duidelijk over te hellen door toenemend aanbod. Een uitverkoop dreigt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart