Artikel laten voorlezen

Het KNMI waarschuwt vandaag voor buien met onweer, hagel en zware windstoten. De CBOE VIX waarschuwt eveneens.

CBOE Volatility Index vanaf 14 juni 2022 op uurbasis t/m 13 september 2022

CBOE Volatility Index vanaf 14 juni 2022 op uurbasis t/m 13 september 2022 | TA Loef

De Chicago Board Options Exchange (CBOE) toont de mate van verwachte beweeglijkheid in de Amerikaanse aandelenmarkt aan de hand van de stand van de optiepremies met als onderliggende waarde de S&P 500 index. Optiehandelaren zullen in de optieprijzen hogere premies vragen wanneer marktpartijen zich willen indekken tegen toenemende onzekerheden en koersuitslagen. De grafiek van de CBOE Volatility Index (VIX) op uurbasis toont vanaf medio juni tot halverwege vorige maand een daling. Verwachte onrust nam dus af. Na 15 augustus is sprake van trendomslag. De dalende trend werd omgebogen in een proces van opeenvolgende hogere bodems. De vraag op dinsdag 13 september jongstleden aan het einde van de handelsdag was in hoeverre de onrust toe- of afnemen?

CBOE Volatility Index (VIX) vanaf 1 augustus bijgewerkt t/m vrijdagmiddag 16 september rond 16:40

CBOE Volatility Index (VIX) vanaf 1 augustus bijgewerkt t/m vrijdagmiddag 16 september rond 16:40 | TA Loef

De conclusie op basis sinds de bodem op 12 augustus vorige maand is simpel te duiden. De onrust neemt weer toe. Hoe groot is de kans op een opwaartse uitbraak in de komende uren/dagen? Het vlagpatroon dat zich op 14 en 15 september jl. aftekent is vrijwel zeker aan te duiden als een ‘bull flag’. Duidelijk is de zgn. vlaggenmast te zien via de bijna verticale stijging voorafgaand aan woensdag 14 september jl. en de wapperende vlag in de voorbije twee handelsdagen. In de technische theorie is dit een gang continuatiepatroon, waardoor een opwaartse uitbraak was te verwachten. In het kader van het gezegde ‘The Trend is Your Friend’ waarschuwt het koerspatroon voor herfstachtige taferelen in de Amerikaanse aandelenmarkt.

S&P 500 index op uurbasis (lijngrafiek vanaf 1 augustus t/m hedenmiddag 16:50 uur

S&P 500 index op uurbasis (lijngrafiek vanaf 1 augustus t/m hedenmiddag 16:50 uur | TA Loef

Een maand geleden heerste er opluchting en hoop in de Amerikaanse aandelenmarkt. De S&P 500 index. Deze bekende beursbarometer is sindsdien weer op haar retour. Met andere woorden, het beurssentiment verslechtert in Wall Street verslechtert en dat verklaart ook waarom de CBOE VIX weer oploopt. Het nieuwe dieptepunt in de S&P 500 index vandaag kan worden beschouwd als een zichtbaar bewijs voor de toenemende angst onder Amerikaanse aandelenbeleggers. De maand september is berucht door de vaak voorkomende verkoopdruk in de tweede helft. In Wall Street is goed op de hoogte van de uitspraak: ‘Sell Rosh Hashanah, Buy Yom Kippur’. Misschien iets voor u om nader bij stil te staan dit weekend.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart