Artikel laten voorlezen

Premier Liz Truss van het Verenigd Koninkrijk heeft zojuist haar belastingplannen ingetrokken. Is het vertrouwen nu definitief hersteld?

GBP/USD op dagbasis in 2022 bijgewerkt t/m heden 15:30 uur

Dollar VS Pond | Liz Trust | Kwasi Kwarteng | GBP/USD

Zojuist werd bekendgemaakt dat de Britse Minister van Financiën Kwasi Kwarteng aftreedt. In een persconferentie liet de Britse premier Liz Truss weten dat ze zal aanblijven in het belang van het bewaken van de economische stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk. Bij de opmaak van deze blog is de valutamarkt nog verdeeld of deze laatste ontwikkeling nu een goed, slecht of halfbakken besluit is.

Het valutapaar GBP/USD bevindt zich dit jaar in een dalende trend, waaruit blijkt dat vertrouwen in de Britse economie in versneld tempo is verslechterd. Een technisch positief lichtpuntje is de recent hogere bodem, waaruit enige hoop op verbetering kan worden afgeleid. De echte overtuiging ontbreekt nog. Hiervoor zijn drie wapenfeiten nodig, zijnde 1) een opwaartse uitbraak boven de korte termijn dalende weerstandlijn en 2) het passeren van de recente koerstop rond GBP/USD 1,15 en 3) het opwaarts passeren van de dalende weerstandlijn van dit jaar. Liz Truss heeft een probleem.

FTSE 100 index o.b.v. 5 minuten koersdata sinds 28 juli 2022

FTSE | FTSE 100 Index | Koersdata 28 juli 2022

In de technische analyse blog van 26 september jongstleden werd de vrees uitgesproken dat een vertrouwenscrisis ten aanzien van het Britse pond de Britse aandelenindex FTSE 100 index bedreigt. De actuele politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk dwingt aandelenbeleggers met het vergrootglas de koersontwikkelingen in de FTSE-100 index nauwlettend te blijven volgen. Klassieke technische analyse verbindt twee bodems via een (dalende) steunlijn met elkaar, waarna evenwijdig ter indicatie een (dalende) weerstandlijn een dalend trendkanaal vorm geeft.

De 5-minutengrafiek wijst in de afgelopen 24 uur op een mislukte neerwaartse koersuitbraak gevolgd door een snel en krachtig koersherstel. Uitstel van executie betekent nog geen afstel. Halverwege vorige maand was ook tijdelijk sprake van een scherpe opleving. De actieve belegger die hoopt op een hogere indexstand hanteert in deze wispelturige en onvoorspelbare situatie zekerheidshalve 6873 als eerste indicatieve steun.

AEX op dagbasis vanaf 6 september 2022 bijgewerkt t/m 16:07 uur

AEX | AEX-Index | Intraday

De AEX-index is uiteraard gevoelig voor buitenlandse factoren en invloeden, w.o. de Britse politieke ontwikkelingen. Punt van aandacht is het intraday day dieptepunt in de AEX-index gisteren bij 611,74 waaruit blijkt dat het aandelensentiment in Nederland in de loop van deze week verder verslechterde. Positief is de slotkoers van de AEX-index gisteren (= 633,01) boven de openingskoers (= 627,26).

De dagcandle heeft de kenmerken van een ‘hamer’-patroon als gevolg van de lange steel aan de onderzijde bij 611,74. Een bevestiging van het bodempatroon moet blijken uit de vervolgacties vandaag. Dat wil zeggen, de kansen op een bodem nemen toe bij doorgaand koersherstel. Blijft dit koersherstel vandaag uit, dan is de bodem vermoedelijk van spreekwoordelijk karton.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart