De vrees voor geldontwaarding en renteverhogingen is hoogst actueel. Kijk even naar drie grafieken.

iShares Core US Aggregate Bond ETF (AGG) vanaf 2014

iShares Core US Aggregate Bond ETF (AGG) vanaf 2014

De koersontwikkeling in de wereldwijd bekende obligatie tracker, zijnde iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (ticker symbool AGG), weerspiegelt het sentiment onder beleggers in vastrentende waarden. De aandacht gaat in het kader van de toenemende permanente vrees voor inflatie vooral uit naar voorspellingskracht die de technische analyse toedicht aan het hoofdschouderpatroon. De grafiek laat vooral goed zien hoe het gesteld is met de verwachtingen in de markt voor schuldpapier. Van belang is het volgende: aan het begin van de jaren tachtig was er sprake van een vergelijkbaar marktgedrag in de Amerikaanse 10-jaars rente. De boodschap van het marktgedrag is nu anticiperend gedrag van beleggers op een toenemende inflatie.

Amerikaanse 10 jaars rente vanaf 1970

Amerikaanse 10 jaars rente vanaf 1970

Hoofdschouderpatronen waarschuwen volgens de technische analyse voor een trendomslag vanwege de duidelijk herkenbare verandering tussen de vraag- en aanbodkrachten. In een stijgende trend is er sprake van een reeks opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Wanneer vervolgens een lagere top wordt gezet gevolgd door een lagere bodem, wijst dat op verandering van richting. Het hoofdschouderpatroon in de Amerikaanse 10-jaars rente begin jaren tachtig voorspelde de grote ommekeer in de inflatietrend (van stijgend naar dalend). Het centrale stelsel van Amerikaanse centrale banken (= Federal Reserve) heeft lang het inflatierisico gebagatelliseerd. De 10-jaars rente toont nog steeds een lange termijn dalende trend, maar obligatiebeleggers vrezen nu dat dit een te gemakzuchtige houding is.

BRENT CRUDE OIL op kwartaalbasis

BRENT CRUDE OIL op kwartaalbasis

De olieprijs is een belangrijke factor bij het tot stand komen van producentenprijzen en koopkracht onder consumenten. De grafiek van Brent Crude Oil vanaf 1988 op kwartaalbasis illustreert nu een olieprijs nabij twee belangrijke meerjarige weerstandlijnen. Een weerstand is een weerstand, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Dat betekent feitelijk dat er terugkerende aanbod verwacht mag worden. Dat laatste is aannemelijk bij een vertraging in de groei van de wereldeconomie en dat zou gunstig zijn voor hen die vrezen voor inflatie. Echter, een stijging van Brent Crude Oil boven $ 87 zou tot totaal andere conclusies leiden. De financiële markten staan op een belangrijke kruising.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart