De technische conditie in de trend van de koersontwikkeling van Koninklijke Philips verslechtert dramatisch.

Koninklijke Philips in de afgelopen vijf jaar

Koninklijke Philips in de afgelopen vijf jaar

Het aandeel Kon. Philips behoort nu tot de slechts presterende drie aandelen in de samenstelling van de AEX-index. In april dit jaar was de beurskoers van Kon. Philips nog hard op weg naar het recordniveau uit het beursjaar 2000, maar bleek uit intern onderzoek volgens de relatieve sterkte index (niet getoond) overgewaardeerd op dag-, week- en maandbasis, bij een beurskoers boven € 50. Sindsdien verslechtert het technisch beeld dramatisch. Een majeur hoofdschouderpatroon in de afgelopen twee jaar dwingt tot een intensive care behandeling, want deze koersformatie voorspelt een daling naar de bodem van maart vorig jaar.

IMCD op maandbasis vanaf juni 2014

IMCD op maandbasis vanaf juni 2014

Het aandeel IMCD bevindt zich nu met een koersresultaat van ruim 93% in de top-3 van best presterende aandelen in de AEX-index tussen ASMI (eerste plek) en ASML (derde plek). In de afgelopen jaren blijkt de (roze) relatieve sterktelijn (= ratio IMCD / AEX) elk beursjaar positief af te sluiten. De jaarlijkse koersveranderingen zijn dus telkens gunstiger in vergelijking met die van de AEX-index. Het koersverloop begint op lineaire schaal een parabolisch verloop te tonen. Dit zien we vaker bij een optimisme dat zichzelf voedt. Langetermijn beleggers respecteren de richting van de positieve trend en de outperformance, maar doen er wel verstandig aan om nu de laagste notering van elk beursmaand als indicatieve risicogrens te hanteren om te blijven genieten van de opwaartse trend.

Zoom Video Communications (ZOOM) op dagbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Zoom Video Communications (ZOOM) op dagbasis + relatieve sterkte index (RSI)

De beurskoers van het Amerikaanse Zoom Video Communications (ZOOM) daalt zojuist maar liefst 16% naar ca. $ 203. In oktober 2020 werd nog een hoogste beurskoers bereikt bij $ 588,84. De dalende trendlijn vanaf deze top langs de koerstoppen van afgelopen zomer verloopt evenwijdig aan de dalende steunlijn getrokken langs de koersbodems van de afgelopen 12 maanden. Deze steunlijn wordt vandaag getest bij een RSI-waardering die overeenkomt met de ‘oversold’-waardering in oktober 2019. Speculanten hebben nu een argument om alert te zijn op positieve dag candles voor een technisch herstel.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart