Technische Analyse Edward Loef

De Japanse aandelenbeurs noteert nu weer even hoog als in 1991. Komt de top uit 1990 in zicht?

Japanse Topix op dagbasis vanaf september 2020 + relatieve sterkte index (RSI)

Japanse Topix op dagbasis vanaf september 2020 + relatieve sterkte index (RSI)

Opwaartse koersuitbraken lijken soms op een rijzende zon aan de horizon. Japan staat bekend als het land van de rijzende zon. Aandelenbeleggers zullen hier gemengde gevoelens bij hebben. Eind 1989 piekte de Japanse aandelenmarkt, waarna pas in 2012 de bodem van twee decennia van dalende koersen werd bereikt. Nu de Japanse Topix opwaarts is uitgebroken uit een symmetrische driehoek en vandaag de hoogste slotstand van dit jaar werd bereikt, lijkt de zon in de Japanse aandelenmarkt door te breken. De relatieve sterkte index (RSI) is bijna boven 70 gewaardeerd. Een neerwaartse reactie is op korte termijn wenselijk (en waarschijnlijk) om gunstiger instapkansen te bieden.

iShares MSCI Japan UCITS ETF (IJPN) vanaf september 2017

iShares MSCI Japan UCITS ETF (IJPN) vanaf september 2017

Europese aandelenbeleggers met interesse in Japanse aandelenbelangen hebben te maken met valuta-effecten. Een visie op de Japanse yen zou daarom wel handig zijn. U leest hierover in deze blog. Een belegging in iShares MSCI Japan UCITS ETF (IJPN) met een notering in euro’s (Euronext Amsterdam) dient het spreekwoordelijke gemak van de mens. Puur technisch beoordeeld is dit wel het moment om positief te worden, zo blijkt uit het stijgende trendkanaal dat zich sinds de bodem vorig jaar maart aftekent. Maar het koersverloop van deze regionale aandelentracker blijkt in de afgelopen jaren achter te blijven bij de koersprestaties van de SPDR MSCI ACWI UCITS ETF (ACWE) met een wereldwijde spreiding (zie roze RS-lijn). Voor een rijzende zon is dus meer nodig.

EUR/JPY vanaf september 2016

EUR/JPY vanaf september 2016

Profiteren van valutaverschillen is o.a. mogelijk in het valutapaar EUR/JPY. De koersgrafiek toont nu een aantrekkende euro tegenover de Japanse yen. Met andere woorden, de Japanse yen verzwakt. De stijgende euro ten opzichte van de yen krijgt een nieuwe impuls na een 50% koerscorrectie in de stijgingsfase vanaf de bodem in oktober 2020. Deze bodem blijkt een 38,2% Fibonacci-retracement na de stijgingsfase vanaf de bodem vorig jaar. De recent ingezette rally van EUR/JPY zou idealiter aanhouden tot aan de koerstop van begin 2018. Het opwaartse koerspotentieel bij EUR/JPY 130 naar EUR/JPY 137,50 is ruim drie keer zo groot dan het dalingsrisico naar EUR/JPY 128.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart