Over de termijnprijs van katoen wordt niet veel geschreven. Is het handig om dit nu wel te doen?

Cotton No.2 Futures op kwartaalbasis vanaf 1980

Cotton No.2 Futures op kwartaalbasis vanaf 1980 | LYNX Beleggen

Met het oog op de wereldwijd stijgende energie- en voedselprijzen, rijst de vraag of deze trend zich ook voordoet in bijvoorbeeld de katoenprijs. Het antwoord wordt bevestigd na een blik op de meerjarige koersontwikkeling van de termijnprijs (Cotton No.2 Future). In de afgelopen acht kwartalen is de prijs van katoen onafgebroken gestegen. Het is zeer wel mogelijk dat nu voor de negende keer op rij de prijsstijging doorzet. Het laatste deel van de prijsrally kenmerkt zich vaak door een mate van een koop’climax’ (zie grafiek eerste kwartaal 2011). Men moet echter wel snel zijn nu om nog vele procenten koerswinst te realiseren via katoentrackers, zoals WisdomTree Cotton ETF

Singularity Future Technology Ltd. (SGLY) op maandbasis vanaf mei 2008

Singularity Future Technology Ltd. (SGLY) op maandbasis vanaf mei 2008 | LYNX Beleggen

Op 4 november vorig jaar werd in de technische analyse blog een relatief onbekend aandeel vermeld. Het betrof het aandeel Sino-Global Shipping America Ltd (SINO). Bij een beursnotering rond $ 3,47 duidde de koersgrafiek op ca. 240% koerswinst in korte tijd. Het aan de Nasdaq genoteerde bedrijf heeft haar naam en tickersymbool gewijzigd in Singularity Future Technology Ltd. (SGLY). Eind vorige maand sloot de beurskoers op $ 14 en vorige week werd zelfs $ 19,86 bereikt. De koersstijging bedroeg daardoor bijna het dubbele van de afgegeven technische prognose. Deze week viel de beurskoers terug naar $ 7,04. Nu resteert er nog een resultaat van ruim 100%. De relatieve sterkte index (RSI) toont op maandbasis dat de rek er waarschijnlijk wel uit is.

TESLA Inc. vanaf 2020 op dagbasis (log-schaal)

TESLA Inc. vanaf 2020 op dagbasis (log-schaal) | LYNX Beleggen

Een grote uitdaging voor elke belegger is het beheersen van ongewenste risico’s. In technische zin is hiervoor wel een oplossing. Bepaal vooraf aan het innemen van een aandelenpositie een beurskoers als ‘vangrail’. Schiet de beurskoers door deze vangrail (lees: ‘stop loss’) dan rest er maar één handeling: afscheid nemen van de positie. Op 4 november vorig jaar werd naar aanleiding van een technische analyse van het aandeel TESLA (TSLA) het volgende geopperd: $ 1209,75 zou nu een verhoogde stop loss grens kunnen zijn. Op 8 november 2021 werd deze vangrail neerwaarts gepasseerd. Nadien werden geen hogere koersniveaus boven $ 1208 meer gesignaleerd. Het stellen van grenzen is belangrijk voor een goede nachtrust.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart