Aandelenbeleggers haken gaandeweg af naarmate de koersen dalen. Er zijn positieve uitzonderingen.

Europese DJ Stoxx 600 Telecommunicatiesector + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx Europe 600

Europese DJ Stoxx 600 Telecommunicatiesector + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx Europe 600 | LYNX Beleggen

Beleggen wordt over het algemeen als leuk ervaren wanneer de beurskoersen in waarde stijgen. De eerste opdracht vanuit een technische invalshoek is vaststellen of de onderliggende trend positief is. De grafiek is hierbij een praktisch hulpmiddel. Positieve trends zijn te herkennen aan een reeks opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Zojuist blijkt de koerswinst dit jaar in de Europese Telecomsector om te slaan in een negatief resultaat. Het enige dat nog positief wordt beoordeeld is de koersprestatie van de Europese Telecomsector ten opzichte van de DJ Stoxx Europe 600 index. Conclusie: de verkoopdruk neemt toe, maar het valt mee ten opzichte van het brede Europese marktgemiddelde (= zie stijgende roze RS-lijn).

Kon.KPN op maandbasis vanaf 2014 + koersprestaties t.o.v. AEX-index

Kon.KPN op maandbasis vanaf 2014 + koersprestaties t.o.v. AEX-index | LYNX Beleggen

Het aandeel Kon. KPN noteert zojuist nog boven de eindstand van vorige maand, terwijl de Europese DJ Stoxx 600 Telecommunication sector in een fotomoment ruim 3% in de min noteert deze maand. Dat koersresultaat is gelukkig (nog) gunstiger dan de AEX-index die zojuist deze maand 5,6% in de min noteert. Het rendementsverschil tussen de AEX-index dit jaar (zojuist -15,9%) en dat van Kon. KPN (+21,2%) is dermate groot, dat het zinvol is om niet alleen de koersgrafiek te bestuderen, maar de relatieve sterkte onderling (zie roze ‘RS’-lijn). Deze RS-lijn stijgt al zeven maanden op rij. De beurskoers noteert nu ook voor de zevende maand op rij hoger. Op 31 januari dit jaar berichtte de Technische Analyse: KPN aarzelt bij weerstand. Het is wederom interessant voor actieve beleggers om het aandeel KPN intensief te volgen.

ORANGE (voormalige France Telecom) op maandbasis + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600

ORANGE (voormalige France Telecom) op maandbasis + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 | LYNX Beleggen

Langetermijnbeleggers in het Franse Orange (voorheen alom bekend als France Telecom) hebben in de afgelopen zes kalenderjaren niet veel profijt gehad van een passieve ‘buy & hold’-strategie. Nu het beurssentiment in Europa in rap tempo verslechtert, blijkt dit jaar sprake van een positieve uitzondering. Terwijl de DJ Stoxx Europe 600 zojuist ca. 13,5% lager noteert dan eind 2021, bevindt de beurskoers van Orange zich in een stijgende trend en noteert bijna 23% hoger dan eind 2021. De positieve kracht blijkt o.a. uit de (roze) RS-lijn en de opwaartse koersuitbraak vorig maand uit een zijwaartse tradingrange. Het technische koersdoel wordt nu becijferd op ca. € 13.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart