Artikel laten voorlezen

De beleggingsmarkten blijven veel marktpartijen telkens weer verrassen. Oplossing: kijk naar ‘wat is’.

EUR/USD op maandbasis vanaf juli 1990 (lijngrafiek log-schaal)

EUR/USD op maandbasis vanaf juli 1990 (lijngrafiek log-schaal) | TA Loef

De vermaarde honkbalspeler Yogi Berra heeft voor iedereen die zich begeeft in de financiële markten een praktische tip: “je kunt veel observeren door gewoon te kijken”. Neem vandaag als voorbeeld de ontwikkeling van het valutapaar EUR/USD op basis van maandelijkse koersdata. Vanaf de top in 2008 is een proces van opeenvolgende lagere koerstoppen zichtbaar. Een stijgende steunlijn getrokken langs de bodems in 2001, 2016 en 2019 is begin dit jaar in neerwaartse zin doorbroken. Het is een bevestiging van de verkoopdruk in de euro tegenover de US dollar. Een nieuw meerjarig dieptepunt geeft dezelfde waarneming als begin 1999. Het voorspelt niets, maar geeft wel een indruk van de afloop van het valutaspel in de komende jaren.

US dollar index op dagbasis + 3% zigzag indicator

US dollar index op dagbasis + 3% zigzag indicator | TA Loef

Het is ongeveer een jaar geleden dat de 3% zigzag techniek als een soort glijdende stop loss-grens onder de stijgende trend van de US dollar index (DXY) belandde. Die 3% zigzag techniek kijkt terug naar de hoogste respectievelijk laagste waardering en neemt 3% afstand. Bij een koersverandering groter dan 3% tegen het proces van hogere respectievelijk lagere koersnoteringen klapt deze indicator om. Het is een indicatieve risicogrens voor long- of shortposities. Recent werd de 3% zigzag weer in negatieve zin geactiveerd, maar dat bleek een tijdelijk fenomeen. Op 13 juni doorbrak de US dollar index (DXY) weer de 3%-marge en loopt nu weer mee met de opgaande trend. Het is een simpele techniek voor hen die de trend willen volgen met een vaste marge.

EUR/CHF op maandbasis afgelopen 20 jaar

EUR/CHF op maandbasis afgelopen 20 jaar | TA Loef

Er mag het nodige vuurwerk worden verwacht in het valutapaar EUR/CHF. Een continuatiepatroon in de vorm van een hoofdschouderformatie in EUR/CHF in de afgelopen jaar tussen EUR/CHF 1,05 en EUR/CHF 1,20 is neerwaarts bevestigd. Dat betekent dat dalingspotentieel naar EUR/CHF 90 bij extrapolatie van de langetermijn dalende trend. In januari 2015 vond een koersbeweging plaats van EUR/CHF 1,20 naar EUR/CHF 0,8588. Speculanten in de Zwitserse frank en beleggers met belangen in de Zwitserse frank mogen nu wel zeer alert het valutapaar gaan volgen. De geschiedenis toont immers aan dat er momenten van enorme hectiek zich kunnen voordoen. Dat kun je beter eventueel  voorbereidingen treffen en/of denken in scenario’s.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart