Het tijdperk van gratis geld wordt bedreigd. Slecht nieuws voor uitgevers van creditcards

Mastercard (MA) vanaf september 2020 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Mastercard (MA) vanaf september 2020 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

De afgelopen dagen lijkt de druk op het Amerikaanse stelsel van centrale banken verder toe te nemen om de hoeveel liquiditeiten in omloop te beperken. De uitbraak van virus mutant Omicron kan aanbodbeperkingen verergeren en daardoor leiden tot prijsstijgingen. Centrale bankiers worden gedwongen daadkracht te tonen. Aandelen van creditcardmaatschappijen worden geconfronteerd met verkoopdruk, want ‘geld lenen kost geld’. Het aandeel Mastercard wist in het tweede en derde kwartaal dit jaar geen vooruitgang meer te boeken. In de afgelopen maanden kregen winstnemingen de overhand. De koersprestaties blijven achter bij het beursgemiddelde (lees: S&P 500 index). Het nieuwe relatieve dieptepunt suggereert een hoge mate van kwetsbaarheid nu Wall Street ook wegzakt.

American Express (AXP) vanaf december 2019 + relatieve sterkte t.o.v. Dow Jones Industrial Average

American Express (AXP) vanaf december 2019 + relatieve sterkte t.o.v. Dow Jones Industrial Average

Het aandeel American Express (AXP) heeft vanaf de bodem in maart vorig jaar een stijgende trend ingezet. In oktober werd de hoogste beursnotering bereikt. De verkoopdruk vorige week heeft drie technische verslechteringen zichtbaar gemaakt. Deze maand blijkt een lagere top gezet en blijkt een stijgende steunlijn gesneuveld. De koersdaling is dermate krachtig, dat er een einde is gekomen aan een fase van outperformance ten opzichte van de Dow Jones Industrial Average (zie roze RS-lijn). Ook zijn de correctiebodems van juni en augustus neerwaarts doorbroken. Dit wijst op vraaguitval. Hierdoor lijkt een dalingsfase naar $ 135 in de komende tijd gestart.

Visa Inc. (V) vanaf 2008 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Visa Inc. (V) vanaf 2008 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Op 19 november jongstleden werd in het aandeel Visa (V) een hoofdschouderpatroon onder de aandacht gebracht. In de technische analyse is dit het meest betrouwbare en daardoor ook het meest bekende trendomkeerpatroon. Een daling naar $ 180 zou niet langer ondenkbaar zijn. Het is zelfs niet uit te sluiten dat veel lagere beursnoteringen in het verschiet liggen. Aan de jarenlange fase van outperformance ten opzichte van de S&P 500 index is vorig jaar een einde gekomen. In de afgelopen maanden blijven de koersprestaties in versneld tempo achter (zie daling roze relatieve sterktelijn). Het signaleert de kwade kans op een situatie waarin het ene gat met het andere gat gevuld moet worden.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart