De Nasdaq-100 index heeft tot nu toe dit jaar bovengemiddeld sterk gepresteerd. Maar het kan nog fout gaan.

Nasdaq-100 index op weekbasis vanaf november 2020 + relatieve sterkte index

Nasdaq-100 index op weekbasis vanaf november 2020 + relatieve sterkte index

De koerscorrectie vorige week in de aandelenmarkten doet vraagtekens zetten bij de herstelkansen en eventuele speculaties omtrent een kerstrally. Dit laatste zou een zeer waardige afsluiting inhouden van een sterk beursjaar. Een lagere top in de relatieve sterkte index (RSI) op weekbasis afgeleid van de Nasdaq-100 index weerspiegelt een verzwakking in het optimisme. Verontrustend is de ‘engulfing bear’ vorige week in de weekgrafiek. De openings- en slotkoers overschaduwde het verschil in de opening- en slotkoers van de voorgaande week. Het is een marktgedrag dat overeenkomt met die van 19 februari 2020. In de weken na 19 februari 2020 leidde paniek omtrent het coronavirus tot verkooppaniek. Hopelijk leidt deze beursgeschiedenis tot waardevolle inzichten.

Nasdaq-100 index op dagbasis vanaf 1 september 2021

Indien enkele stappen dichterbij de koersontwikkelingen in de Nasdaq-100 index worden gezet, geven de dagelijkse rimpelingen meer zicht op de korte termijn dynamiek. Dan blijkt een stijgende trendlijn in de Nasdaq-100 index vorige week aan de onderzijde verlaten. Dit wijst op een verandering van richting. Zorgelijk wordt de situatie bij het tot stand komen van een lagere top. Het betekent dat vraag opdroogt en aanbod vrij spel krijgt. De contouren van een hoofdschoudertop stellen ook niet bepaald gerust, hoewel de neklijn nog niet gebroken is. Een koersgat (‘gap’) in oktober wacht ondertussen nog steeds op een invulling met beursnoteringen.

Nasdaq-100 index op uurbasis

Nasdaq-100 index op uurbasis

De koersgrafiek van de Nasdaq-100 index op uurbasis zal bij de recent toenemende onrust in Wall Street vaker worden geraadpleegd. In grote lijnen toont de dalingsfase vanaf de recente top naar de bodem vorige week drie neerwaartse impulsbewegingen onderbroken door twee herstelpogingen. De herstelbewegingen verschillen onderling van structuur. Dit wordt de ‘rule of alternation’ genoemd en is binnen de Elliott Wave theorie een heel gebruikelijk en herkenbaar marktgedrag. De impulsachtige ‘vijf golven structuur’ staat in de theorie nooit op zichzelf. Het is dan ook aannemelijk dat de ingezette herstelpoging tijdelijk van aard is. Boven de gele neklijn kan een zigzag tot ontwikkeling komen, maar onder de gele neklijn zou vergaande paniek eigenlijk volledig volgens het boekje zijn.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart