Artikel laten voorlezen

Oktober heeft de reputatie wilde koersuitslagen te kunnen laten zien. Waar ligt de vangrail voor de Nasdaq-100 index?

Nasdaq-100 index op uurbasis vanaf juni 2022

In de technische analyse blog d.d. 12 september jongstleden werden twee vangrails in de Nasdaq-100 index genoemd die de bulls en de bears stof tot nadenken gaven. De Nasdaq-100 index noteerde op dat moment 12.723,61 tijdens een stijgende koersbeweging. De twee kritische niveaus waren 12.000 aan de onderzijde en 13.450 aan de bovenzijde. De bijgewerkte koersgrafiek op uurbasis toont een duikeling onder de 12.000-puntengrens. Daardoor heeft het vermelde ‘behoud van optimisme’ schade opgelopen. De nog aanwezige bulls in de Nasdaq-100 hopen uiteraard dat de correctiebodem in juni dit jaar als springplank fungeert voor een traditioneel gunstig vierde beurs-kwartaal. De juni-vangrail bevindt zich bij een indexstand op 11.037.

Qualcomm Inc. (QCOM) vanaf oktober 2020 + relatieve sterkte index (RSI)

De technische condities van de Nasdaq-100 index zijn onder de 12.000-puntengrens verslechterd. De vrees voor nieuwe koersdalingen kent twee kanten. Enerzijds doen de betere koopmomenten zich voor wanneer de angst om in te stappen tot buikpijn leidt, anderzijds is ook bekend dat de maand oktober berucht staat vanwege historisch crashbewegingen. Het aandeel Qualcomm Inc. (QCOM) is eind september onder haar correctiebodems gevallen die sinds maart 2021 zijn gezet nabij $ 123. Het koersherstel nu kan een ultieme kans bieden om in te spelen op doorzettende zwakte (richting $ 100 en mogelijk lager). De ‘shorts’ hanteren daarbij idealiter ook een vangrail vlak boven $ 123, omdat anders een beweging naar $ 140 opeens realistischer wordt. Kortom, stel risicogrenzen vast en maak gebruik van stop loss technieken.

Microsoft Corp. (MSFT) vanaf oktober 2022 + relatieve sterkte t.o.v. Nasdaq-100 index

Het aandeel Microsoft zakte eind vorige week weg naar het laagste koersniveau van dit jaar. Toch valt er wel iets positiefs op te merken, want het nieuwe dieptepunt bij $ 232,90 kwam tot stand aan de onderzijde van het dalende trendkanaal dat zich sinds de koerstop vorig jaar aftekent. De herstelbeweging in de afgelopen twee handelsdagen verdient ook extra belangstelling voor ‘buy the dip’-aanhangers. De maand oktober blijkt in beursstatistieken vaak de basis te leggen voor het sterkste kwartaal van het jaar. De koersprestaties van Microsoft zijn ten opzichte van de koersresultaten van de Nasdaq-100 index relatief sterk. Zolang het aandeel boven $ 232,90 noteert, is er speculatief ruimte voor een ‘bear’marktrally..

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart