Artikel laten voorlezen

Het kat- en muisspel tussen de financiële markten en centrale bankiers houdt voorlopig aan. Wie is er nu aan zet?

S&P 500 index vanaf september 2021 + 20-/120-daags gemiddelden (SMA’s)

S&P 500 index vanaf september 2021 + 20-/120-daags gemiddelden (SMA’s) | TA Loef

Vorige week waren volgens financiële mediabronnen alle ogen gericht op de speech van Jerome Powell tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole (in Wyoming in de V.S.). Het idee leeft dat centrale bankiers de richting van de markt bepalen. De opsteller van deze technische blog waagt echter te betwijfelen of die beleving wel juist is. De aandelenmarkt kan soms ook de centrale bankiers dwingen tot aanpassing van monetair beleid. Dit kat- en muisspel is eigenlijk totaal irrelevant. Belangrijker is dat u als belegger zelf zo goed mogelijk de speelbal (lees: beurskoers) onder controle houdt. Voortschrijdende gemiddelden, zoals het 20-daags en 120-daags simpel gemiddelde afgeleid van de S&P 500 index geeft voldoende inzicht in de korte- en langetermijnrichting van de trend (in Wall Street)

AEX-index vanaf september 2021 + 20-/120-daags gemiddelden (SMA’s)

AEX-index vanaf september 2021 + 20-/120-daags gemiddelden (SMA’s) | TA Loef

Het blauwe 20-daags gemiddelde en het rode 120-daags gemiddelde afgeleid van de AEX-index zorgt ervoor dat de focus gericht blijft op de voortdurende verandering in het beursspel. Is de vraag gretiger dan het aanbod, dan ontstaat een stijgende trend. Heeft het aanbod meer haast om te verkopen, dan ontstaat een dalende trend. De actieve AEX-beleggers die de ogen voortdurend richten op de hellingshoeken van beide gemiddelden zien enerzijds het 20-daags gemiddelde nu dalen en het 120-daags gemiddelde stijgen. Er is dus een conflict gaande tussen korte termijn en lange termijn. Ongeacht wat de centrale bankiers besluiten lijkt het daarom handiger om te kijken wie uiteindelijk balbezit heeft en welke trading- of beleggingshorizon daarbij aansluit. Dit geeft veel rust.

SHELL vanaf augustus 2021 + 20-/120-daags gemiddelden

SHELL vanaf augustus 2021 + 20-/120-daags gemiddelden | TA Loef

Een simpele handelsstrategie voor langetermijnbeleggers is het stellen van voorwaarden om positief te zijn en wanneer deze houding aanpassing vraagt. Voorbeeld: zolang het (blauwe) 20-daags gemiddelde boven het (rode) 120-daags gemiddelde beweegt, is er sprake van een positieve trend waarbij een ‘buy & hold’-beleid past. Een neerwaartse kruising, zoals in de trendontwikkeling van het aandeel SHELL op 7 juli jongstleden, is een reden om defensiever te gaan opstellen. Na een opwaartse kruising in beide gemiddelden (zie 18 augustus jl.) is er weer sprake van een vorm van balbezit. Dan kan er offensief gespeeld gaan worden. En als de relatieve kracht van het aandeel ook aantrekt, dan is dat uiteraard een extra aanmoediging. Eigenlijk vertellen de beurskoers en afgeleide indicatoren vaak meer dan heel veel centrale bankiers bij elkaar.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart