De olieprijzen (WTI en Brent Crude Oil) stijgen de laatste weken onafgebroken. Komt $ 100 in zicht?

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI) op kwartaalbasis vanaf 1983

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI) op kwartaalbasis vanaf 1983

Het is voor professionele oliehandelaren een hele uitdaging om de toekomstige olieprijzen goed te voorspellen. Zo is de daling in 2020 naar een negatieve termijnprijs (min $ 40 per vat) in april 2020 een feit waar niemand echt ooit rekening mee hield. Maar het is ook mogelijk om weer een olieprijs boven $ 140 te zien in de toekomst. Het is immers eerder gebeurd (zie 2008). Feit is in elk geval dat een dalende meerjarige weerstandslijn en een horizontale weerstandlijn in de prijs van het WTI-olietermijncontract opwaarts is gepasseerd. Tussen $ 75 en ca. $ 105 liggen in de kwartaalgrafiek geen herkenbare draaipunten. Er is dus alle ruimte in het WTI-contract op nog veel duurder te worden.

Brent Crude Oil op weekbasis vanaf 2017 + relatieve sterkte index (RSI)

Brent Crude Oil op weekbasis vanaf 2017 + relatieve sterkte index (RSI)

De prijs van Brent Crude Oil ($ 85,44) noteert momenteel nabij het piekniveau uit 2018 (= $ 86,75). Voormalige toppen acteren doorgaans als indicatieve weerstand. Dat wil zeggen, oliehandelaren kijken naar voormalige draaipunten in de prijs ter bepaling van toekomstige rolwisselingen tussen vraag en aanbod. Intrigerend is de dynamiek in het momentum van Brent Crude Oil. Terwijl er dit jaar een proces van hogere toppen in de olieprijs tot stand komt, toont de relatieve sterkte index (RSI) een proces van lagere toppen. Deze negatieve divergentie is vaak een voorbode van trenddraai. Het optimisme dat uit het prijsverloop van het WTI-contract blijkt, wordt nog niet ondersteund door het marktgedrag in Brent Crude Oil. Dit vraagt om een kritische houding bij het voorspellen van de olieprijzen.

Royal Dutch Shell in de afgelopen twee jaar op weekbasis

Royal Dutch Shell in de afgelopen twee jaar op weekbasis

De meest simpele benadering bij beleggingsvraagstukken is te focussen op wat is. De fantasie over wat er allemaal kan gebeuren voegt weinig praktische meerwaarde. De beurskoers van Royal Dutch Shell (RSDA) is deze maand uitgebroken boven de koerstop van maart dit jaar, waaruit blijkt dat de markt bereid is meer te betalen anticiperend op toekomstverwachtingen. De koersontwikkeling toont als het ware hoe de markt denkt. Aandelenbeleggers in Royal Dutch Shell respecteren de stijgende trend en kunnen hooguit speculeren waar de koersrally eindigt. Tussen € 18,50 en € 25,50 liggen er weinig draaipunten sinds de vrije val begin 2020. Een reden om de stijgende trend nu te respecteren.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart