De olieprijs geldt in een ‘nutshell’ als dé drijvende kracht achter inflatie, rente, economie enz.

Brent Crude Oil vanaf 2007 op maandbasis (log-schaal)

Voor economen, consumenten en beleggers is een uitdagende periode aangebroken. Hoe zal de olieprijs (in deze Brent Crude Oil) zich gaan ontwikkelen? Vastgesteld kan worden dat deze maand even het piekniveau van 2008 werd benaderd. Ook kan worden vastgesteld dat bij de opmaak van dit rapport de piekniveaus van 2011 en 2012 (= ca. $ 128) zijn getest, maar op basis van slotkoersen niet gepasseerd. Sterker nog, de prijs voor een vat Brent Crude Oil bij $ 108 bevindt zich in de onderste helft van de hoogste en laagste prijsnotering ($ 96,93 – $139,13). Het is niet onrealistisch om een terugtest te vermoeden van de dalende weerstandslijn langs de koerstoppen van 2007, 2012 en 2021. Boven $ 80 blijven de opwaartse kansen naar nieuwe recordniveaus dit jaar intact.

Dow Jones Europe 600 Oil & Gas (SXEP) op maandbasis vanaf 2007

De Europese DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector (SXEP) is deze maand gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar. Deze maand wordt de vierde handelsmaand op rij met een positief eindresultaat (zie groene maandcandles). Het passeren van de bodemniveaus uit 2018 en 2019 is een positief technisch feit. Werd er eind november 2021 nog bewijs geleverd voor het principe ‘oude steun wordt nieuwe weerstand’, in januari dit jaar is dit principe in positieve zin gesneuveld. Dat betekent een betere kans om de meerjarige dalende weerstandslijn afkomstig vanaf de top in 2007 vroeg of laat te passeren, waarna het piekniveau van 2018 kan worden opgezocht. Er valt dus nog ruim 10% te verdienen in de Europese olie- en gassector.

SHELL vanaf 2007 op maandbasis

Uiteraard kijken Nederlandse aandelenbeleggers ook naar de olieprijs als het aandeel Shell ter sprake komt. De koersontwikkeling na het piekniveau uit 2007 maakte twee jaar geleden duidelijk dat de ‘buy en hold’-strategie gedurende 10 jaar alleen maar nuttig was voor hen die vertrouwden op een vaste dividenduitkering. Interessant is natuurlijk dat het beste koersresultaat in de afgelopen anderhalf jaar werd gerealiseerd in een wereld die bol stond van klimaatdiscussies en de rol van de ‘oude industrie’ die nog steeds erg afhankelijk is van fossiele brandstoffen, zoals (ruwe) olie. Langetermijnbeleggers zullen nu waarschijnlijk weinig zin hebben om tot verkoop van het aandeel Shell te besluiten. Er gloort nog ca. 25% koerspotentieel richting € 31. Er is weinig aanleiding om de actueel stijgende trend in het aandeel Shell af te breken.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart