Wall Street krijgt te maken met oplopende spanningen volgens de CBOE Volatility Index (VIX).

CBOE Volatility Index (VIX) + 20-daags gemiddelde

CBOE Volatility Index (VIX) + 20-daags gemiddelde | LYNX Beleggen

Van nature zullen veel beleggers argumenten zoeken om de toekomstige richting in o.a. de aandelenkoersen vast te stellen. Momenteel zijn er nogal wat uitdagingen, w.o. te verwachten renteverhogingen in de V.S. en oplopende geopolitieke spanningen. Het 20-daags koersgemiddelde afgeleid van de CBOE Volatility Index (VIX) toont oplopende golfslagen als gevolg van een reeks hogere bodems en hogere toppen. De optiemarkt in Chicago registreert feitelijk steeds meer vraag naar bescherming tegen koersdalingen in de S&P 500 index. Het gaat hier dus niet om de dagelijkse waan van de dag, maar een illustratie van oplopende spanningen. Dat suggereert risico’s, maar ook de noodzaak om een plan van aanpak klaar te hebben bij een explosie aan stress in Wall Street.

Dow Jones Industrial Average op uurbasis in 2022

Dow Jones Industrial Average op uurbasis in 2022 | LYNX Beleggen

De Dow Jones Industrial Average bereikte begin dit jaar recordhoogtes, maar kreeg last van winstnemingen. Deze winstnemingen werden toegeschreven aan de te verwachten rentestappen (lees: reeks verhogingen in 2022) door het Amerikaanse stelsel van centrale banken om de inflatierisico’s te beteugelen. Een herstelpoging eindigde in de afgelopen twee weken in de vorm van een dubbele top, herkenbaar aan het ‘M’-patroon. De daling onder de meest recente bodem (< 34.800) wijst erop dat het aanbod de vraagkrachten overtreft. Waarschijnlijk zullen herstelpogingen in de komende uren/dagen niet echt overtuigen. Onder 34.300 volgt er bewijs voor deze gedachte.

Pfizer Inc. (PFE) + Parabolic SAR (= Stop And Reverse)

Pfizer Inc. (PFE) + Parabolic SAR (= Stop And Reverse) | LYNX Beleggen

Het idee begint gaandeweg post te vatten dat het Covid-19 virus en haar vele varianten spoedig in de categorie ‘griep’-epidemie worden gerangschikt. De run op aandelen van farmaceuten die vaccins ontwikkelen en produceren neemt hierdoor waarschijnlijk af. Beurskoersen zijn vaak goede voorspellers van wat later in de media breed bekender wordt. In die zin is de koerscorrectie en het mogelijke hoofdschouderpatroon in het aandeel Pfizer een voorbode. De terugval onder de koerstop van augustus 2021 wijst op dalingsrisico’s naar $ 46 en wellicht richting het bodemniveau van oktober 2021 rond $ 41. De parabolic SAR indicator vertelt ons in elk geval dat de opwaartse trend nu is omgekeerd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart