Artikel laten voorlezen

Vrees voor een wereldwijde economische krimp (lees: ‘recessie’) wordt gaandeweg zichtbaar in de grondstoffentrends.

ETFS COPPER (COPAP)…op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

ETFS COPPER (COPAP)…op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

De Chicago Mercantile Exchange Group (CME Group) is verantwoordelijk voor de derivatenhandel in vier beurzen, zijnde CME, CBOT, NYMEX en COMEX. De COMEX Group is op haar beurt weer de overkoepelende organisatie verantwoordelijk voor de transacties in de beleggingscategorie grondstoffen. De CME Group bericht over de prijsvorming in de categorie ‘metalen’ dat de prijs van koper een leidende indicator is voor economische groei. De COMEX beschouwt ‘Dr.Copper’ als een solide barometer. De ETFS Copper koersgrafiek toonde in maart een mislukte opwaartse uitbraak-poging (in vakjargon ‘throw over’) bij de ontwikkeling van een stijgende wig. De stijgende wig is het finale koerspatroon van een stijgende trend. De lagere RSI-waardering bij de ‘throw over’ wijst op een trendomslag.

WisdomTree Industrial Metals ETF (AIGI) op maandbasis

WisdomTree Industrial Metals ETF (AIGI) op maandbasis | TA Loef

In maart dit jaar vond een explosieve koersstijging plaats in de tracker WisdomTree Industrial Average ETF (AIGI). De beursnotering opende op € 16,626 boven de hoogste maandnotering uit het beursjaar 2011 en bereikte een hoogste notering bij € 24,32. De slotkoers eind maart bij € 18,596 illustreert dat 70% van de prijsstijging weer werd ingeleverd. Deze winstnemingen geschieden bij een RSI-waardering rond 90, hetgeen op maandbasis wijs op een extreme overwaardering. De prijsdaling onder de top uit 2011 wijst in de afgelopen maanden op een normalisatie. De afkoeling kan ook worden gezien als anticiperend gedrag naar minder vraag naar industriële metalen. Uit het marktgedrag  beurskoers kan een verwachte economische krimp worden afgelezen.

WisdomTree Gasoline ETF (UGAS) op dagbasis vanaf september 2022

WisdomTree Gasoline ETF (UGAS) op dagbasis vanaf september 2022 | TA Loef

Het is nog niet zo heel lang geleden dat er gesteggel was in de academische beleggingswereld omtrent het vraagstuk ‘wel of geen recessie’. Dit is in de optiek van de technische analyse filosofie eigenlijk meer een kwestie van semantiek. Uiteindelijk gaat het beleggers en technisch analisten erom om in termen van waarschijnlijkheden de kansen en risico’s zo concreet mogelijk op het netvlies te krijgen. Het hoofdschouderpatroon in WisdomTree Gasoline ETF (UGAS) toont in de afgelopen maand de kenmerken van een trendomslag. Het SHS-patroon is in de technische analyse de meest betrouwbare koersformatie voor het duiden van een sentimentsomslag. Kortom, de benzineprijzen zullen op basis van de technische boodschap de komende tijd eerder dalen dan stijgen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart