Artikel laten voorlezen

In de eerste helft van 2022 presteerde de olie-/gassector bovengemiddeld sterk. Is er nog een ritje mogelijk?

Shell op uurbasis vanaf eind mei jongstleden

De eerste helft van 2022 blijkt een moeilijke periode voor aandelenbeleggers om met een ‘long only’-beleggingsbeleid koerswinst te realiseren en/of koerswinst vast te houden. Passieve beleggers zien bij een ‘buy & hold’-beleid hun vermogen minder waard worden. Actieve beleggers moeten scherp focussen op beleggingstitels die nog in stijgende trends bewegen. Na aankoop moeten ze niet te lang wachten met verkopen om koerswinst te realiseren.

Afgelopen woensdag werd het aandeel Shell positief beoordeeld voor een ritje omhoog om een koersgat tussen € 26,945 en € 27,315 op te vullen. Vandaag toont de bijgewerkte grafiek een korte termijn denkbeeldig stijgend trendkanaal dankzij de hogere bodem eind vorige week.

Shell op uurbasis vanaf eind mei jongstleden

Fugro vanaf juli 2022 + 10% zigzag-indicator

Op 17 januari dit jaar werd het aandeel Fugro getipt op basis van koersherstel boven de bodem van juli vorig jaar. Op 25 maart jongstleden werd Fugro opnieuw bekeken. De conclusie luidde dat het aandeel Fugro nog wel een technisch ‘hold’-kwalificatie verdiende, maar bij € 11 het verzilveren van het winstdeel een gedachte zou worden.

In de grafiek is een 10% ‘zigzag’-indicator opgenomen die telkens omklapt onder of boven de beurskoers na een tegengestelde beweging groter dan 10%. Het is een methodiek om de beweeglijkheid voldoende te laten ademen, zodat het winstpotentieel zoveel mogelijk vrij spel krijgt. Op 16 juni jongstleden noteerde Fugro meer dan 10% onder de recente hoogste slotkoers. Even pas op de plaats maken dus, totdat de beurskoers meer dan 10% boven de laagste slotkoers sluit (zie juli vorig jaar).

Fugro vanaf juli 2022 + 10% zigzag-indicator

SBM Offshore op weekbasis vanaf 2019

Vrijwel iedere belegger hoopt een glimp op te vangen van wat er zich om het hoekje afspeelt. In de technische analyse is dit hoekje de trendlijn. Boven de steunlijn zijn de technische vooruitzichten positief, totdat deze trendlijn neerwaarts afbreekt. Onder de weerstandlijn zijn de technische vooruitzichten negatief of op z’n minst terughoudend, totdat deze trendlijn opwaarts wordt gepasseerd.

De steun- en weerstandlijnen in het aandeel SBM Offshore tonen een driehoek, waarbinnen vraag en aanbod elkaar tracht te overwinnen. Een uitbraakmarge groter dan drie procent geeft de belegger een kijk om het spreekwoordelijke hoekje. Bij SBM Offshore zal het erom gaan spannen.

SBM Offshore op weekbasis vanaf 2019

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart