Vorige week daalden de olieprijzen binnen 24 uur meer dan 10%. Is Royal Dutch Shell dan een koopje?

BRENT CRUDE OIL vanaf 2020

BRENT CRUDE OIL vanaf 2020

Afgelopen vrijdag werd het BRENT oliecontract ruim 11,5% goedkoper. Het roept herinneringen op aan de sterke dalingsfasen in maart en april vorig jaar na het uitbreken van het coronavirus. De uitbraak van een gemuteerde variant van dit virus (‘Omicron’) wordt als oorzaak aangewezen. In technische zin blijkt de stijgende steunlijn in Brent Crude Oil vorige week voor de derde keer getest. Dat maakt de betekenis van deze steunlijn belangrijk. Boven $ 75 wordt de stijgende trend mogelijk hervat, maar doorzettende zwakte duwt het technisch vizier naar ca. $ 65 (en uiteindelijk lager). Een kritieke grenswaarde is nu de laagste notering van eind vorige week ($ 72,14).

Royal Dutch Shell op weekbasis vanaf november 2019

Royal Dutch Shell op weekbasis vanaf november 2019

De waan van de dag regeert momenteel in de effectenmarkten. Een stap naar achter voor beter zicht op het grotere plaatje is gelet op de hectiek in de olieprijzen raadzaam. Dat geldt in het bijzonder voor het aandeel Royal Dutch Shell. In de voorbije zes handelsweken daalde de beurskoers onafgebroken. Gelukkig ligt er een dubbele vangnet om doorgaande koersverliezen op te vangen. Het vangnet wordt gespannen door enerzijds een voormalige weerstandlijn rond € 18,50 en anderzijds door een stijgende steunlijn. Vorige week werd deze stijgende steunlijn rond € 18,14 getest. Een slotkoers boven de openingskoers van deze week (> € 18,84) geldt als positief teken.

Moderna (MRNA) vanaf 2020

Moderna (MRNA) vanaf 2020

Het spreekt welhaast vanzelf dat beursgenoteerde bedrijven gespecialiseerd in vaccins tegen kwalijke virussen vorige week een positieve prikkel kregen door (speculatieve) vraag. Het aandeel Moderna (MRNA) toonde afgelopen maand een trendbreuk door verkoopdruk. De beurskoers daalde vanaf 3 november jongstleden vanaf $ 350,10 naar $ 210,96 in een tijdbestek van slechts drie handelsdagen. Veel aandelenbeleggers werden compleet verrast en hebben waarschijnlijk de aandelen Moderna nog in bezit. De beurskoers noteerde zojuist bij opening boven $ 370. Hierdoor wordt de gebroken steunlijn getest, hetgeen een klassiek technisch fenomeen is. Hoe dan ook, bezitters van aandelen Moderna krijgen een onverwachte kans om alsnog de aandelen tegen een relatief gunstige beurskoers te verkopen. Onder $ 400 is dit de technische gedachte.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart