Artikel laten voorlezen

De iShares Semiconductor ETF (SOXX) is sinds eind 2021 bijna 44% onderuit gegaan. Is er zicht op koersherstel?

iShares Semiconductor ETF (SOXX) vanad medio 2001 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index (SPX)

iShares Semiconductor ETF (SOXX) vanad medio 2001 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index (SPX)

De koersdaling in iShares Semiconductor ETF (SOXX) toont dit jaar een scherpe koersdaling (-44%). In deze Amerikaanse aandelentrackers bestaat de top-5 uit de aandelen Texas Instruments (TXN), Broadcom Inc. (AVGO), Nvidia Corp. (NVDA), Qualcomm Inc. (QCOM) en Advanced Micro Devices (AMD). Deze top-5 heeft een gewicht van 35% in de SOXX-ETF. De beurskoers van de SOXX-ETF toont in de lineair afgebeelde koersgrafiek de kenmerken van een zeepbel die is doorgeprikt. De relatieve sterkte (ratio SOXX/SPX) registreert een nieuw dieptepunt. Beleggers in semi-conductor aandelen doen er verstandig aan om de koersrisico’s nog eens goed onder de loep te nemen.

Technology Select Sector SPDR Fund ETF (XLK) vanaf Q1 2018

Technology Select Sector SPDR Fund ETF (XLK) vanaf Q1 2018

De koersontwikkeling van de Amerikaanse technologietracker ‘XLK’ wordt merendeel bepaald door twee zwaargewichten, zijnde de aandelen Apple Inc. (gewicht 23,7%) en Microsoft Corp. (gewicht 22,36%). De koersgrafiek toont een duidelijk hoofdschouderpatroon, hetgeen een toppatroon is in het patronenboek van de technische analyse. De trendomslag is inmiddels een feit. De herstelbeweging in augustus bevestigde het principe van een oude steun die nieuwe weerstand is geworden. De nieuwe dalingsfase naar nieuwe dieptepunten toont op dit moment dat ook de aandeelhouders van Apple Inc. (AAPL) en Microsoft (MSFT) worden geconfronteerd met verkoopdruk. 

Nvidia Corp. (NVDA) vanaf 1999 (lineaire schaal)

De stijgingsfase in het aandeel Nvidia Corp. (NVDA) in de afgelopen jaren laat een bijna loodrechte stijging zien. Bij een trendomslag is het niet ongebruikelijk om het spiegelbeeld waar te nemen: een bijna loodrechte daling. In de koersgrafiek zijn de kenmerken van een hoofdschoudertop te zien inclusief de daling onder de neklijn. De theorie van hoofdschouderpatronen voorspelt bij een daling onder de neklijn het risico van een volledige kapseizing. Deze theorie voorspelt feitelijk een dalingsfase naar $ 30. De actuele notering bedraagt ca. $ 114. Gelet op de aanhoudende verkoopdruk in de Amerikaanse technologiewaarden is een vlucht naar uitgang best begrijpelijk.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart