Artikel laten voorlezen

Een subtiele verbetering in de Europese technologiesector trekt vandaag speculatief de aandacht naar Prosus en ASML Holding.

DJ Stoxx 600 Europe Technology sector (SX8P) vanaf eind juni 2021 + relatieve sterkte tov Stoxx-600

DJ Stoxx 600 Europe Technology sector (SX8P) vanaf eind juni 2021 + relatieve sterkte tov Stoxx-600 | TA Loef

Op vrijdag 17 juni jongstleden sloot de DJ Stoxx 600 Europe Technology sector (SX8P) op een nieuw dieptepunt dit jaar de handelsweek af. Het dieptepunt eindigde onder het laagste koersniveau van mei dit jaar, dus onder een indexstand 560,83. Vorige week herstelde de technologiesector zich weer boven de bodem van mei dit jaar. Patroontechnisch kan er sprake zijn van een mislukte neerwaartse uitbraak (= ‘bear trap’). Dit is het spiegelbeeld van de mislukte opwaartse uitbraak. Een ‘bull trap’ deed zich voor in november vorig jaar. Positief is de opwaartse uitbraak boven de dalende weerstandslijn van de relatieve sterkte ten opzichte van de brede Europese aandelenindex (SXXP). Komende dagen wordt de dalende trendlijn in de koersgrafiek een technisch aandachtspunt.

Prosus op dagbasis + 200-daags simpel gemiddelde

Prosus op dagbasis + 200-daags simpel gemiddelde | TA Loef

Het aandeel Prosus behoort samen met het aandeel ASML Holding en het Duitse SAP tot de top-3 in de DJ Stoxx 600 Europe technologiesector. Ook in het aandeel Prosus blijkt in de afgelopen maanden sprake van een mislukte neerwaartse koersuitbraak onder de bodem van 18 maart 2020 (= slotkoers € 49,16). Eerder deze maand wist de beurskoers van Prosus weer boven € 50 te herstellen. Er is dus sprake van een ‘bear trap’. De ‘beren’ zijn in de spreekwoordelijke valstrik getrapt en de ‘stieren’ hebben daardoor vrij spel gekregen. Bij de opmaak van deze blog blijkt Prosus fors hoger de handelsweek van start te zijn gegaan. De reden waarom is in technische zin niet zo relevant. Wel relevant is nu het bereiken van het 200-daags simpel koersgemiddelde. De langetermijntrend is dalend. De uitdrukking ‘sell the rally’ wordt snel actueler en rond € 65 doemt een dalende trendlijn op.

ASML Holding vanaf 2021 + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600

ASML Holding vanaf 2021 + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 | TA Loef

Het aandeel ASML Holding beweegt na de top in november vorig jaar in een dalend trendkanaal. De relatieve sterktelijn toont de prestaties van ASML, afgezet tegen die van de Europese brede beursgraadmeter, de DJ Stoxx Europe 600 index. Per saldo is sprake van een proces van opeenvolgende lagere toppen en lagere bodems in zowel de koersontwikkeling als in de relatieve sterktelijn. De koopjesjagers denken bij technologie al snel aan het aandeel ASML Holding, maar er zijn nog onvoldoende technische lichtpuntjes om heel enthousiast door te worden. Het risico van een tijdelijke opleving domineert. Kortom, een hoge mate van speculatie in de technologiesector.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart