De koersverliezen in de technologiesector drukken de AEX-index deze maand fors omlaag.

Europese DJ Stoxx 600 Technology Index (SX8P) op weekbasis vanaf 2020

In de top-10 van de Europese DJ Stoxx 600 Technology index (SX8P) bevinden zich o.a. de aandelen ASML Holding, Prosus en ASM International. De Europese technologiesector noteerde hedenmiddag bijna 16% onder de eindstand van 2021. Ter vergelijking: de breed samengestelde DJ Stoxx 600 index noteerde zojuist bijna 5% in de min sinds eind december vorig jaar. De stijgende trendlijn van het stijgende trendkanaal van afgelopen twee jaar is neerwaarts afgebroken en het bodemniveau van oktober is ook gesneuveld. De dubbele top in de tweede helft van 2021 bevestigt haar status van trendomkeerpatroon. Het ‘M’-patroon lijkt in de nabije toekomst volledig om te zullen klappen.

ASM International (ASMI) vanaf 2020

Het aandeel ASM Internationaal blijkt zojuist 27% onder de eindstand van 2021 te bewegen. De AEX-index is ruim 7% kwijtgeraakt. ASMI ligt met het bovengemiddelde koersverlies dus relatief zwaar op de maag van AEX-beleggers. De ‘Buy the dip’-mentaliteit is als gevolg van de vlucht in technologie-waarden in de afgelopen twee jaar telkens beloond, maar niets is volgens de technische analyse voor altijd. De ‘buy the dip’-beleggers kunnen blijven zitten en/of aandelen ASMI bijkopen om het koersverlies te ‘middelen’. Dat laatste kan zinvol zijn, maar wanneer de afstand tussen de top in november en bodem in oktober omklapt, dan wordt het technische koersdoel ca. € 200.

AEX-index op uurbasis in 2021 tot vlak voor de openingsbel in Wall Street

Het beurssentiment op Wall Street is van grote invloed op het marktgedrag van de AEX-index op het Damrak. De glijvlucht in de AEX-index deze maand blijkt duidelijk uit het proces van opeenvolgende lagere toppen. De AEX-index blijkt volgens de grafiek op uurbasis deze week echter een gevecht op te leveren tussen actieve ‘buy the dip’-aanhangers en beleggers die winstnemen een hogere prioriteit geven. De uurgrafiek illustreert tussen ca. AEX 735 en ca. AEX 757 een wankel evenwicht met een volatiliteit van ca. 22 indexpunten. Deze rimpelingen op uurbasis deze week zijn ondergeschikt aan de grotere golfbewegingen in de bijna voorbije vier weken. De lezers van deze blog moeten in de spiegel kijken en zich afvragen of zij trader zijn of belegger en naar welke trend wordt gekeken.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart