Artikel laten voorlezen

Nederlandse aandelenbeleggers hebben het aandeel Shell als favoriete hoeksteen in portefeuilles. Hoe lang nog?

Shell vanaf augustus 2020 op dagbasis

Shell vanaf augustus 2020 op dagbasis | TA Loef

Vanwege het stabiele en aantrekkelijke dividendrendement is het bezit van aandelen Shell voor menig belegger een reden voor een ‘kopen en vasthouden’-beleid. In technische zin blijkt deze filosofie momenteel ook een prima keuze, want de beurskoers beweegt in de afgelopen twee jaar in een mooi stijgend trendkanaal. Bijzonder zijn de stijgende steun- en weerstandslijnen die de bodems en toppen keurig begeleiden. Voor de heel korte termijn is de laatste koerstop eind juni jl. van belang bij € 25.88. In de afgelopen dagen worstelt de beurskoers met deze eerste weerstand. Mocht de beurskoers terugvallen, dan kan er sprake zijn van een hoofdschoudertop in ontwikkeling. Een terugval onder € 23 zou de ‘buy & hold’-houding op de proef stellen.

Shell op weekbasis vanaf 2013

Shell op weekbasis vanaf 2013 | TA Loef

De meerjarige koersgrafiek van Shell op weekbasis toont nabij € 31 een serieuze weerstand. Dat betekent vanaf de actuele koersnotering rond € 25,50 een stijgingspotentieel van ca. 20%. Het koersrisico richting € 23 bedraagt ca. 10%. Er is dus een voorkeur om de opwaartse kansen het voordeel van de twijfel te geven. Zodra een lagere koerstop of serie lagere koerstoppen tot stand komt (zie 2018 en begin 2015) komt er zichtbaar bewijs van meer haast onder de verkopers. Dat is nu nog niet aan de orde, maar de daling in de olieprijzen geeft wellicht reden iets kritischer te worden.

SHELL op maandbasis vanaf 2002 + ingeplakt het koersverloop van Brent Crude Oil

SHELL op maandbasis vanaf 2002 + ingeplakt het koersverloop van Brent Crude Oil  | TA Loef

De beurskoers van Shell en de termijnprijs van Brent Crude Oil bewegen niet exact in hetzelfde ritme omhoog of omlaag. Maar in grove lijnen (zie maandgrafiek) kan wel een verband worden herkend. De prijs van Brent Crude Oil bereikte op 9 juni jongstleden een piekniveau bij $ 117,48 en noteert zojuist $ 92 in een proces van lagere toppen en lagere bodems. In de maandgrafiek blijkt de koersdaling in juni een grote roodgekleurde (negatieve) beweging op te leveren, terwijl de groengekleurde (positieve) herstelbeweging niet meer dan de helft van die daling in juni goedmaakte. De verkoopdruk in juni in het aandeel Shell geschiedde onder een weerstandsgrens nabij € 28. Voor een inschatting van de opwaartse kansen lijkt het raadzaam ook de prijs van Brent Crude Oil nu actief te volgen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart