Het voelt beslist niet goed. Dat gevoel van onmacht en het schrijven van een kille technische blog.

CBOE Volatility Index (VIX) op maandbasis

CBOE Volatility Index (VIX) op maandbasis | LYNX Beleggen

Het voelt niet goed om vanuit een relatief veilig Nederland commentaar te geven op de financiële trends, terwijl een oorlog hier 2000 kilometer vandaan wordt uitgevochten. Het gevoel van onmacht wordt versterkt, omdat geen enkel individu ter wereld de escalatie in het bloedvergeten lijkt te kunnen bezweren. Het schrijven van deze blog geschiedt op basis van visuele waarnemingen met een focus op grafieken. De Amerikaanse ‘onrust’-barometer (CBOE Volatility Index) wakkert het ongemakkelijke gevoel aan op basis van zichtbare technische feiten: een reeks hogere bodems in zowel het 4-maands als 24-maands afgeleide simpele gemiddelde van de VIX wijst richting extreme stress.

ING GROEP vanaf 1991 op maandbasis (log-schaal)

ING GROEP vanaf 1991 op maandbasis (log-schaal) | LYNX Beleggen

De financiële sancties die recent zijn afgekondigd tegen Rusland raken vanzelfsprekend ook de bankinstellingen buiten Rusland. Het aandeel ING Groep is dit jaar al 28% in waarde gedaald. Er zullen actieve beleggers zijn die zulke koersdalingen met een ‘buy the dip’-houding tegemoet treden. Of dat verstandig is zal nog moeten blijken. De langetermijn dalende weerstandslijn getrokken vanaf de top in 1998 (= het jaar van de Roebelcrisis) en piekniveau van begin 2018 heeft geleverd wat technisch verwacht mocht worden. Het terugkerende aanbod kan wel eens veel langer aanhouden dan zelfs passieve aandelenbeleggers wenselijk achten of voor mogelijk houden.

WisdomTree Wheat ETF (WEAT) op maandbasis (lijngrafiek)

WisdomTree Wheat ETF (WEAT) op maandbasis (lijngrafiek) | LYNX Beleggen

Beleggers die niet onder vuur liggen en in een vrij land leven hebben nog de gelegenheid om zich voor te bereiden op allerlei mooie toekomstverwachtingen. Deze beleggers kunnen kiezen om aandelen die 28% dalen aan te houden (zie ING Groep) of kiezen voor beleggingsinstrumenten die 28% in waarde stijgen. Dit laatste zien we tot nu toe dit jaar in WisdomTree Wheat ETF (WEAT). Men hoeft geen profeet te zijn om te vermoeden hoe de trend in de tarweprijs zich zal ontwikkelen. De meerjarige koersontwikkeling op basis van maandelijkse slotkoersen geeft wellicht een eerste indruk.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart